Bani de la stat pentru schimbarea sistemului de încălzire a casei! Persoanele fizice care aleg să-și instaleze, să-și modifice sau să-și schimbe sistemul de încălzire al locuinței proprii, în așa fel încât să folosească energie regenerabilă, vor putea cere, în perioada 10-24 octombrie, un ajutor de stat de până la 8.000 de lei, în cadrul programului „Casa Verde”, informează avocatnet.ro.

Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) nr. 1817/2016 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, beneficiari persoane fizice a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 747 din 26 septembrie 2016 și se aplică de la data apariției. Totuși, cetățenii vor putea să se înscrie efectiv în program în perioda anunțată miercuri de Administrația Fondului pentru Mediu: 10-24 octombrie.

În esență, documentul conține regulile din acest an pentru programul guvernamental supranumit „Casa Verde”, care nu trebuie confundat cu „Casa Verde Plus”. Prin „Casa Verde”, persoanele fizice sunt încurajate să folosească sisteme de încălzire a locuinței ce au la bază energia regenerabilă, indiferent că asta înseamnă instalarea unui nou sistem sau adaptarea ori înlocuirea sistemelor clasice.

„Scopul programului îl reprezintă îmbunătățirea calității aerului, apei și solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului și a combustibililor fosili utilizați pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire și obținerea de apă caldă menajeră, precum și stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante, prin finanțarea din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire”, se arată în actul normativ publicat luni.

Concret, persoanele fizice vor putea cere până la 3.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri solare nepresurizatepână la 6.000 de lei pentru a-și instala panouri solare presurizate sau până la 8.000 de lei pentru instalarea unor pompe de căldură(exclusiv pompele de căldură aer-aer).

Așadar, vor fi eligibile pentru finanțare cheltuielile de achiziție a sistemelor de încălzire ce folosesc energie regenerabilă și cele cu montajul și punerea în funcțiune, inclusiv taxa pe valoarea adăugată aferentă, în măsura în care vor fi făcute doar după semnarea contractului de finanțare nerambursabilă.

Citiți mai departe pe avocatnet.ro care sunt toate condițiile necesare pentru participarea în program.