Una dintre suprizele ediției a III –a a Festivalului Celtic Transilvania Beclean 22-24 iulie 2016, îl constituie participarea în premieră pe meleaguri celto-transilvănene, a grupului de reenactment istoric italian Terra Taurina, din zona Piemontului, Liguria și Valle d’Aosta.

Pentru o mai bună familiarizare a publicului festivalului Celtic Transilvania de la Beclean cu această asociație, am adresat președintelului acestora Vergamoros (Riccardo Graziano) câteva întrebări la care acesta a avut mabilitatea de a ne răspunde cu mare drag.

1. Ce înseamnă Terra Taurina și când a apărut această asociație ?
Asociatia Terra Taurina a fost creată în anul 2000 prin implicarea a șase membri fondatori, dintre care singurul încă prezent în organizație, sunt eu, actualul președinte Riccardo Graziano, mai bine cunoscut sub numele de Vergomaros. Terra Taurina, în sensul sau literal, vrea să prezinte povestea tribului Taurinilor, mândri oameni cu descendențe celtice-liguriane care au trăit în locurile noastre, înainte de sosirea romanilor.

2. Care sunt preocupările și activitățile ei ?
Ținta principală o constituie restaurarea demnității și a memoriei acestor stramoși ai noștri și ce au reprezentat ei pentru aceste teritorii. Acest lucru îl facem prin conferințe tematice, predarea în școli, publicații cu conținut istoric si arheologic, activități de living history pentru redescoperirea și reevaluarea patrimoniului nostru moral si material.

3. Daca ne puteți spune câte ceva despre membrii asociației, cine sunt ei și cu se ocupa înafara asociației ?
În prezent asociația numără 64 de membri, cu vârste cuprinse între 2 si 74 de ani, chiar familii întregi. Membrii noștri provin din diferite domenii: avem militari, ingineri, artizani, întreprinzatori din diverse domenii, arheologi, si mulți studenți.

4. Care este situatia reenacment-ului în Italia și cât de interesat este publicul italian de festivaluri de gen ?
Situația din Italia, dupa un entuziasm puternic între 2000 si 2010, manifestă o oarecare letargie în ultima perioadă: în ciuda acestui fapt, calitatea reenactment-ului a crescut la un nivel excelent, și credem ca putem ajunge din nou la un nivel respectabil de interes al publicului larg. În orice caz, mai sunt încă multe defăcut.

5. Și o ultimă întrebare, dacă asteptati să ajungeți în Transilvania și să vă întâlniți cu celții de aici ?
Suntem foarte fericiți să ajungem la voi și să ne confruntăm cu realitatea reenactment-ului din Transilvania. De peste 15 ani am început sa participăm la festival de gen unde ne-am cunoscut cu fratii noștri celti de dincolo de Munții Alpi, dar nu am fost niciodată atât de departea spre est. Eu cred că din aceasta reuniune o să se născa multe idei pentru interesante colaborări culturale și cooperări între popoarele noastre.

Cis Douar- ei Galis Douar! Acest teren este pamânt galic!
Vergomaros Suantoduno.

Terra Taurina, va putea fi admirată făcând prezentări de echipament militar celtic și demonstrații de tactică militară la cea de a treia ediție a Festivalului Celtic Transilvania Beclean, Băile Figa, 22-24 iulie 2016.