O familie din Beclean și-a investit aproape toți banii strânși la nuntă într-o afacere cu cincila (n.r. sau șinșila), specie de rozătoare cunoscută mai ales pentru blana sa scumpă, mai puțin pentru carne.
Se întâmpla asta în 2005, când beclenarul Ciprian Barbu s-a gândit că ar fi o idee bună de investiție creșterea de cincila și valorificarea ulterioară a blănurilor acestor rozătoare.
Deși nu știa cu certitudine ce îl așteaptă și cât de complexă poate fi creșterea acestor animale cunoscute pentru blana lor specială, a cumpărat imediat după nuntă trei familii de cincila.
Investiția l-a costat aproape 5.000 de euro, bani pe care i-a dat cu speranța că va reuși să dezvolte o afacere profitabilă.
„În noiembrie 2005 m-am însurat și am auzit despre posibilitatea unei afaceri cu cincila. Toți au zis că sunt nebun, că mai bine cumpăr de banii de la nuntă preșuri în casă sau electrocasnice, dar am avut noroc că soția m-a înțeles. Am cumpărat atunci trei familii de cincila cu 1.500 de euro fiecare familie și am început să ne ocupăm de creșterea și înmulțirea lor. Totul a fost nou pentru noi, dar am învățat totul din mers cu ajutorul internetului și a cărților de specialitate”, a spus Ciprian Barbu în exclusivitate pentru Știri din Beclean.
Până să ajungă la efectivul de rozătoare pe care îl are azi, drumul nu a fost tocmai unul ușor. Dimpotrivă. Într-o zi, totul avea să se năruie pentru familia Barbu.
În 2010 aveau să-i moară toate rozătoarele, din cauza unei boli care nu se putea trata, iar șocul pierderii l-a făcut să renunțe pentru o vreme la această afacere.
„În 2010, când am ajuns la 165 de mame și vreo 300 de pui ne-au murit toate exemplarele. Nu știa niciun medic veterinar care a fost cauza pentru care li s-a declanșat o boală mortală de ficat. În două săptămâni le-am pierdut pe toate. Am simțit că mi se duce pământul de sub picioare, a fost foarte greu. Atunci am luat decizia să lucrez ca șofer pe autocar”, a mărturisit crescătorul de cincila pentru Știri din Beclean.
Câțiva ani mai târziu, în 2012, și-a dat seama că din creșterea de cincila se poate totuși susține mult mai ușor financiar întreaga familie, așa că din banii agonisiți în răstimpul petrecut ca șofer de autocar și în paralel cu șoferia a decis să cumpere încă 100 de femele de cincila.
Deja știa „cu ce se mănâncă” această afacere, iar susținerea venită din partea familiei a fost mai bună. În 2014 a renunțat de tot la munca de șofer pe autocar pentru a se dedica creșterii de cincila.
Acum, aproape 13 ani mai târziu de la momentul achiziției primelor trei familii de cincila, Ciprian Barbu are în halele special amenajate la Beclean peste 1.500 de exemplare.
Face totul din pasiune și poate de asta pare totul foarte simplu pentru el și familia lui.
Vinde blănurile la bursă
Și cum orice afacere de succes are și o finalitate profitabilă, familia Barbu reușește să câștige bani frumoși din vânzarea blănurilor de cincila.
„Nu se vând oricum și nici oricui”, mai susține Ciprian Barbu.
Totul se întâmplă în prezent pe internet, așa că și beclenarul vinde blănurile prin intermediul bursei.
„Încercăm să le vindem la bursa de blănuri din Danemarca, acolo se găsesc cei mai buni cumpărători”, a mai precizat acesta.
Potrivit specialiștilor în domeniu, o blană netăbăcită costă în jur de 20-30 de euro, în funcţie de mărime, culoare, textură, număr de fire (ideal este 200.000 fire pe cm2).
După tăbăcire, preţul ei poate urca la 40-50 de euro, chiar şi la 100 de euro.
Rozătoarele de la Beclean, obiect de studiu pentru Universitate
Interesant este faptul că exemplarele de cincila crescute la Beclean au devenit obiect de studiul pentru Universitatea de Științe Agricole si Medicină Veterinară.
Asta după ce mai mulți studenți au vizitat halele cu cincila și s-au interesat de creșterea lor, dar și de modurile prin care pot să prevină eventuale boli ale rozătoarelor.
Șinșila, sau cincila, chinchila (Chinchilla) este un mamifer rozător care face parte din familia Lagostomidelor (Mamalia, subclasa Theria, grupa Eutheria, ordinul Rodentia, subordinul Hystricomorpha, familia Chinchiliade) și este originar din America de Sud. Este un animal de talie mică și nu măsoară mai mult de 25–30 cm, având o greutate medie, la maturitate, de 400-600 grame, scrie Wikipedia.
Comentarii recente