Puțini sunt cei care știu faptul că stațiunea balneară Băile Figa din orașul Beclean, județul Bistrița-Năsăud, a fost construită pe locul în care în urmă cu nici o jumătate de secol, era doar o baltă cu nămol, un loc mlăștinos populat mai degrabă de animale decât de oameni.

Cineva însă a fost suficient de inspirat prin anii 2000, încât să observe potențialul acestui loc special și să pună bazele unei stațiuni balneare.

Iată acum, în 2015, după aproape cinci ani de zile de la inaugurare, Băile Figa sunt o stațiune turistică extrem de iubită și apreciată atât de români, cât și de străini, cu facilități moderne, pentru toate gusturile. Vă amintim faptul că Băile Figa au fost inaugurate în 25 iunie 2010 de către administrația locală, fiind construite cu ajutorul unor fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, prin programul PHARE.

Cum pot beclenarii să intre GRATIS la Băile Figa. „Secretul” care asigură intrarea ieftină tot anul

Potrivit unor date obținute de la Primăria Beclean, staţiunea se întinde azi pe 15 hectare şi este aşezată într-o depresiune înconjurată de păduri, la doar trei kilometri distanță de oraşul Beclean, cu intrare de pe Drumul Național 17. Băile Figa sunt așadar un loc perfect de relaxare, peisagistica locului fiind realizată în acest scop. Aici se găseşte o oază de sănătate având în vedere că proprietăţile apei sărate şi a nămolului sunt asemănătoare celor de la Techirghiol.

Pentru a o transforma într-o stațiune atractivă, an de an, Primăria Beclean a încercat să mai aducă un plus Băilor Figa. Astfel, în data de 27 iulie 2012 a fost inaugurat un „Mini-Aqualand”, tot o investiţie realizată cu fonduri europene.

„Amenajarea celor 15 hectare de teren pe care se întinde parcul balnear se bucură de aprecierile şi admiraţia tuturor celor care vizitează parcul balnear de la Beclean. Toate spaţiile şi amenajările de aici au fost bine gândite, staţiunea oferind un loc perfect de relaxare, dar şi o oaza de sănătate, având în vedere că apele sărate şi nămolul de aici au proprietăţi asemănătoare cu cele de la Techirghiol”, au precizat reprezentanții Primăriei Beclean.

Loc mlăștinos populat doar de animale, transformat în parc balnear în toată regula

Odinioară un loc mlăştinos populat doar de animale, parcul balnear a devenit o atracţie turistică remarcabilă, cu multe spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, un centru spa cu o piscină interioară cu apă dulce, jacuzzi, saună, două bazine exterioare uriaşe cu apă dulce şi unul cu apă sărată, un bazin rustic cu nămol, un lac sărat şi un râu leneş, pe care turiştii pot pluti relaxant, pe colace şi barcuţe gonflabile.

De asemenea, toboganele cu jet de apă au devenit unul din locurile favorite ale tuturor celor ce se bucură de vacanţe şi timp liber la Figa, copii şi adulţi savurând plini de energie şi bucurie aceste facilităţi de divertisment. De altfel, încă de la intrarea pe poarta tradiţională de lemn, adusă din Maramureş, turiştii sunt tentaţi să uite de toate grijile.

„De la poartă, musafirii au o vedere de ansamblu a întregului parc balnear. În stânga aleii principale se află terenurile de sport, cele două bazine uriaşe cu apă dulce, plaje cu iarbă sau nisip şi şezlonguri, precum şi locurile de joacă pentru copii, Râul Leneş, cu bazin şi tobogan acvatic, iar pe partea dreaptă, străjuiesc staţiunea uriaşele toboganele acvatice, plaja cu nisip şi piscina cu apă sărată. Jos, spre liziera pădurii, se află, într-un cadru natural deosebit, lacul sărat ,,Cerbul’’, şi ale trei plaje, una cu pietriş fin, una cu nisip şi una cu iarbă. În capătul aleii se află clădirea cu bazinul de apă dulce, centrul spa şi sala de fitness, iar alături – o terasă în stil rustic, unde turiştii se pot relaxa în voie. Peste tot, pe plajele cu nisip, pe plaja lacului sărat, pe gazonul artificial de la râul leneş, se găsesc şezlonguri, într-un număr mare, şi umbrele protectoare, astfel ca turiştii să aibă parte de cele mai confortabile condiţii”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Beclean, Caius Diugan.

Bazinele exterioare cu apă dulce şi jacuzzi-ul exterior, oferă un spaţiu generos pentru toţi iubitorii înotului şi ai sporturilor acvatice. În imediata vecinătate a unuia dintre bazinele cu apă dulce a fost ridicată şi o frumoasă saună, construcţia avînd forma unei căsuţe rustice, realizată integral din lemn.

„De asemenea, un loc principal de atracţie al staţiunii Băile Figa îl constituie cele trei tobogane uriaşe şi cea de-a doua piscină cu apă dulce caldă, având lungimea de 18 metri, lăţimea de 15 metri şi adâncime cuprinsă între 0,8 metri şi 1,2 metri. Această piscină este locul de colectare pentru utilizatorii celor trei tobogane acvatice,care au în total cinci piste de alunecare pe apă. Toboganele pleacă de la o înălţime de peste 10 metri şi au diferite elemente dinamice, cu serpentine, bucle şi alte efecte de senzaţie, pe o lungime la sol de peste 35 de metri, pîna la 67 de metri. Pentru acest al doilea sistem de divertisment acvatic apa este încălzită de un grup termic cu 20 de panouri solare. Primul dintre tobogane, cel denumit Kamikaze, este o îmbinare de elemente galbene, şi oferă senzaţii tari, prin viteza foarte mare de alunecare. Al doilea tobogan, pe numele său Concurs, are trei piste de alunecare, două de culoarte albastră şi una de culoare albă, oferind posibilitatea de coborâre simultană pentru trei persoane. Cel de-al treilea tobogan, Spirala, este o îmbinare de elemente roşii şi albe, cu serpentine, bucle şi alte efecte de senzaţie, oferind amatorilor de adrenalină o glisare pe aproape 70 de metri lungime, până la piscina de colectare”, mai subliniază Diugan.

Dincolo de amenajarea peisagistică de excepţie, unde gazonul, florile, pietrele, lespezile şi alte decoruri rustice dau farmec şi culoare locului, turiştii pot petrece aici o zi fără a se plictisi vreo clipă.

Pasionaţii de sport au acces la trei terenuri amenajate cu gazon sintetic, unul de fotbal şi două de tenis, dar şi la o sala de fitness aflată în interiorul centrului SPA. Tot în clădirea SPA, ridicată în mijlocul staţiunii, se găseşte o piscină cu apă dulce, încalzită la o temperatură optimă.

În acelaşi spaţiu mai pot fi găsite două minibazine jacuzzi, două minibazine pentru copii,o saună, iar la etaj se află un cabinet medical, săli de masaj, sala de fitnes, un minibar şi un colţ cu masa de tenis şi o masa cu joc de fotbal.

Bazinul cu apă sărată este amplasat în aer liber, fiind străjuit de terase unde se poate mânca şi se pot servi băuturi răcoritoare. Într-o altă zonă a staţiunii a fost amenajat rustic, cu împletituri din lemn şi băncuţe tot din lemn, un loc unde se pot vedea blocurile de sare, iar nămolul care se găseşte aici este perfect pentru a începe un tratament pentru ameliorarea afecţiunilor reumatice, ale sistemului nervos periferic, ale aparatului locomotor sau chiar afecţiuni ginecologice.

Sezonul 2016 aduce noutăți de tarifare la Băile Figa! Care este principala modificare făcută și care este motivul

Tot în parcul balnear „Băile Figa”, toți copiii au la dispoziţie un parc de joacă generos, amenajat cu mobilier ecologic, din lemn, un parc de aventură, o tiroliană şi un labirint verde, din arbuşti de tuia, locuri în care cei mai mici vizitatori ai băilor se pot distra minunat.

De asemenea, staţiunea mai are amenajări cu locuri pentru picnic, o zonă cu un mic lac cu apă dulce, împrejmuit cu băncuţe şi cu un podeţ de lemn, pentru odihnă şi relaxare, precum şi alte pasaje şi podeţe rustice, care asigură vizitarea orcărui punct al parcului balnear. De remarcat este şi punctul de belvedere, unde a fost amenajată o cascadă artificială, loc din care poate fi admirat întregul parc balnear, precum şi împrejurimile împădurite ce înconjoară zona, care oferă un decor natural deosebit acestor locuri frumoase.

„Tot între preferinţele turiştilor se regăseşte şi noul bazin uriaş cu apă dulce, care a fost construit în spatele terenului de fotbal. Acest nou bazin, care a fost dat în funcţiune la începutul sezonului estival 2014 vine să suplimenteze facilităţile de relaxare şi de divertisment oferite de către parcul balnear de la Beclean, pentru a face faţă cât mai bine afluxului extraordinar de turişti care vin la băi, mai cu seamă în week-enduri şi în perioada concediilor”, a mai adăugat Caius Diugan.

În plus, în ultima perioadă fost rezolvată problema cazării turiştilor. Dacă la început singurele unităţi de cazare erau hotelurile şi pensiunile din Beclean, acum lângă Băile Figa, au apărut cabane turistice , pensiuni şi o zonă de căsuţe de vacanţă, toate investiţii private, ceea ce asigură în jur de 1.000 de locuri de cazare pentru turişti.

Planuri de viitor la Băile Figa

Băile Figa sunt administrate de către Primaria oraşului Beclean, care are noi proiecte continuare a extinderii parcului balnear, cu un Crazy River, în urma succesului extraordinar de care se bucură zona de la inaugurare până acum.

„După ce sute de mii de turişti din toate colţurile ţării au petrecut momente de odihnă şi relaxare aici în primii ani de funcţionare ai Parcului Balnear de lângă oraşul Beclean, iată că renumele de care se bucură deja staţiunea Băile Figa aduce, an de an, sute de mii de turişti care vizitează parcul balnear şi oraşul Beclean, bucurându-se de amenajările staţiunii şi petrecând aici clipe de neuitat. Toţi aceşti oaspeţi ai meleagurilor beclenare confirmă încă o dată reuşita deosebită a transformării Becleanului într-un important centru de atracţie turistică al judeţului şi al întregii Transilvanii, iar afluenţa continuă şi numeroasă de turişti care vin aici din toate colţurile ţării şi chiar din străinătate sunt o bucurie nemărginită pentru conducerea administraţiei locale, care a depus eforturi deosebite pentru a putea materializa acest proiect care a schimbat total destinul oraşului Beclean, transformând aceste frumoase meleaguri într-o importantă destinaţie turistică a României”, a mai explicat Caius Diugan.

Potrivit unor statistici ale Primăriei Beclean, un număr de aproape 2.000 de turiști au vizitat zilnic Băile Figa în 2015. Datorită numărului mare de locuri de cazare disponibil în preajma stațiunii, administrația locală se așteaptă ca numărul turiștilor să crească considerabil în 2016.

Vă amintim faptul că stațiunea se află la o distanță mică de orașul Beclean, iar accesul la Băile Figa se face pe DN 17. Informații despre cazare puteți găsi pe cazarebailefiga.ro. Stațiunea balneară Băile Figa s-a inaugurat în iunie 2010, iar investiția a fost realizată cu ajutorul fondurilor europene PHARE 2005 și se ridică la peste două milioane de euro.

Vezi și: Cum arată Băile Figa văzute de sus. Filmulețul de prezentare IMPRESIONANT – VIDEO

(Publicitate)