Veste excelentă pentru românii stabiliți în străinătate și care vor să se întoarcă acasă! Ei pot să obțină 40.000 de euro la repatriere, dacă își deschid o afacere non-agricolă cu ajutorul programului „SMART-Up Diaspora”. 

Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj a dat startul proiectului ”SMART-Up Diaspora”, dedicat românilor cu spirit întreprinzător de pretutindeni.

Se sprijină astfel inițiativele antreprenoriale a românilor plecați în străinătate prin facilitarea accesului acestora la finanțări nerambursabile, având ca finalitate înființarea unor firme noi, asigurarea funcționării acestora și crearea de noi locuri de muncă.

„SMART-Up Diaspora vizează creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană. Având o valoare totală de peste 17 milioane lei, din care peste 50% constituie valoarea granturilor ce vor fi acordate pentru înființarea de noi firme, proiectul vizează susținerea dezvoltării antreprenoriale a peste 400 de români din străinătate și finanțarea cu până la 40 mii euro nerambursabili a cel putin 50 de noi IMM-uri”, susține Augustin Feneșan, managerul proiectului.

Finantarea este una accesibila, pentru orice român care are o idee de afaceri eligibila in mediul urban, independent de domeniu.

„Primesc puncte in plus cei care prin planul de afaceri abordeaza probleme de interes general precum adoptarea tehnologiilor informatiei, reducerea poluarii si a emisiilor de carbon, o dezvoltare economica durabila si eco-responsabila, impact social pozitiv,. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul asociatiei noastre la adresa www.apm.ro, ori pe pagina de facebook Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj”, subliniază Oana Treitli, PR-ul APM Cluj.

Potrivit acesteia, orice persoana interesata primeste in mod gratuit sprijin pentru realizarea proiectului de finantare prin activitati de instruire si asistenta. Acestea se desfasoara la distanta, online, prin asistenti care lucreaza cu cei interesati, precum si printr-o sesiune intensiva de 2 zile in Romania (cei care participa au decontate transportul cu avionul, cazarea si masa in tara).

„Avem incredere ca romanii din diaspora pot aduce un aport important la dezvoltarea economica a Romaniei prin afacerile pe care le pot deschide in tara si in vederea acestui fapt implementam acest program prin care nu doar oferim acces la o finantare de start ci si facilitam integrarea acestora in comunitatea de afaceri locala”, mai adaugă Radu Rujan, coordonatorul departamentului de educatie antreprenoriala din cadrul proiectului SMART-UP Diaspora.

Cine poate obține astfel de bani?

Pot lua parte la SMART-Up Diaspora persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

– Sunt cetățeni români;

– Au peste 18 ani;

– Intenționează să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban;

– Au reședința sau domiciliul în una dintre regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia;

– Fac dovada domiciliului sau rezidenței in strainatate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în proiect;

– Demonstrează că au experiență antreprenorială în străinătate și/sau capacitatea tehnică și profesională sau cunoștințe de specialitate atestate prin documente recunoscute de statul român în domeniul în care doresc să înființeze o afacere prin intermediul programului;

Proiectul este derulat în parteneriat cu Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Iaşi și Asociaţia Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – Filiala Arad şi se desfăşoară pe o perioadă de 36 de luni.

Proiectul este cofinanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020.

Mai multe detalii puteți afla direct de la specialiștii Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj, cu sediu pe strada Avram Iancu nr. 52 – 400083, Cluj-Napoca. De asemenea îi puteți contacta prin telefon sau fax la următoarele numere: 0264-430148, 0264-595793; 0364-408279, 0364-408280 sau prin e-mail la adresa: apm@apm.ro.

Informații suplimentare mai găsiți și pe www.apm.ro, www.pimmiasi.ro, www.imm-arad.ro sau pe pagina de Facebook a APM.