Una bună, alta rea! Vestea bună pentru beclenari este ca au sosit dozele de vaccin antigripal în oraș la cabinetele medicilor de familie. Vestea rea însă este că numărul dozelor de vaccin livrate este mult mai mic decât cel solicitat de către cadrele medicale. 

În cazul Becleanului de exemplu, din peste 2.000 de doze de vaccin câte se livrau de obicei au ajuns doar 900. „Insuficient” susțin cadrele medicale, care încearcă să imunizeze cu precădere persoanele bolnave cronice sau cele peste 65 de ani.

„Trebuie putin sa va grabiti, deoarece, cantitatea totala de doze livrate celor șase cabinete de medicina de familie din Beclean este de 900 unitati. Datorita cantitatii insuficiente de doze, se vaccineaza cu prioritate bolnavii cronici (astm bronsic, BPOC, boli cardiace, diabet zaharat etc) si persoanele peste 65 de ani, dar cu siguranta nu va fi trimis acasa nicio persoană nevaccinată, chiar daca e tanara si aparent sanatoasa”, a subliniat medicul Mihai Mariașiu în grupul de Facebook Stiri din Beclean.

Cei care doresc să se imunizeze pot să-și facă așadar programare la medicii de familie și să solicite administrarea vaccinului de sezon.

„Îndemn pe aceasta cale locuitorii orasului Beclean si satelor apartinatoare sa recurga la vaccinarea antigripala prin intermediul medicului lor de familie. Sa nu se inteleaga ca daca te vaccinezi, gata, nu mai poti raci in aceasta iarna. Vaccinul antigripal te protejeaza de infectiile date de cele mai probabile si mai puternice tulpini virale, ale caror tratament este foarte greoi deoarece nu sunt sensibile la antibioterapie, iar riscul aparitiei complicatiilor este crescut. Pot interveni infectii respiratorii de etiologie bacteriana sau fungica, dar tratamentul lor este mult mai usor, iar riscul aparitiei complicatiilor este mai mic”, a mai subliniat medicul Mihai Mariașiu.

Vaccinul antigripal solicitat de către pacienți medicilor de familie este gratuit. Administrat in fiecare an, vaccinul antigripal este cea mai eficienta metoda de protectie impotriva gripei.

Întrebare frecventă: „De ce trebuie sa ma vaccinez impotriva gripei?”

Răspunsul experților: „Gripa este o afectiune grava, care poate duce la spitalizare si, uneori, chiar deces. Vaccinul antigripal ofera cea mai buna protectie impotriva gripei sezoniere si reduce semnificativ raspandirea virusurilor gripale. Cu cat se vaccineaza mai multe persoane, cu atat sunt mai mici sansele ca gripa sa se raspandeasca in comunitate.”

Sursa foto: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/gripa-intrebari-frecvente-despre-vaccinul-antigripal