Găluște care dau în clocot în oale de lut, miros de vin fiert cu scorțișoară, pită și cozonaci făcuți în cuptor la țară, bucate alese, cina porcului făcută ca la gazde, coleșă cu lapte acru de oaie ținut în bărbânță, jinars cu secăre, dulciuri cum numai la sărbătorile mari se fac, podoabe lucrate de mână. Și colinde străbune răsună. Așa arată Crăciunul de altădată, așa va fi Crăciun în Bistrița-Năsăud.

Timp de trei zile, de vineri, 18 decembrie, până duminică, în 20, când se lasă noaptea, trăim Crăciun în Bistrița-Năsăud. În curtea Muzeului din Bistrița. Gospodari și gospodine, care de care mai pricepuți, aduc tot ce e mai bun Produs în Bistrița-Năsăud și pun pe masa. Meșteșugari pricepuți vin acolo cu tot ce știu ei să facă mai mândru, pentru a ne ajuta să ne împodobim casele de sărbătoare și să cumpărăm daruri pentru cei dragi. Colindătorii vin din tot județul. Ba și din alte părți! Vezi ce ți s-a pregătit pentru trei zile de poveste, să petreci Crăciun în Bistrița-Năsăud.

Vineri, 18 Decembrie

ora 13.00 – 18.30 – Produs în Bistrița-Năsăud … de Crăciun – de toate de pus pe masă, de ”gătat” casa și înfrumusețat gazda!

Atelier confecţionare decoraţiuni pentru împodobirea brazilor – Micul Prinţ

ora 16.00 – Cuvinte vechi pentru bradul de Crăciun – Colinde străvechi cu grupul de colindători ai Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa

ora 17.00 – deschiderea oficială

ora 17.10 – ”Sara colindului nost” – concert folk de colinde: Florin Săsărman, Vasile Bancea, Sorin Borzoş şi Paul Gogancea

ora 16.00-18.00 – Poveștile Crăciunului de altădată – Întâlnirea cu Moş Crăciun, spiriduşul acestuia și animație pentru copii la căsuța moșului cu trupa de teatru de păpuși ”Alexandru Misiuga”

Sâmbătă, 19 Decembrie

ora 10.00 – 18.30 – Produs în Bistrița-Năsăud … de Crăciun – de toate de pus pe masă, de ”gătat” casa și înfrumusețat gazda!

ora 10.00 – Ateliere confecţionare decoraţiuni pentru împodobirea brazilor – Scenica

ora 11.00 – Tăiatul porcului şi pregătirea bucatelor

ora 13.00 – 18.00 – Colinde şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun – program coordonat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud. Ne colindă ansambluri de obiceiuri şi grupuri de colindători din judeţul Bistriţa-Năsăud: Bistriţa Bârgăului, Lunca Ilvei, Ilva Mică, Romuli, Josenii

Bârgăului, Dumitra, Feldru, Târlişua, Grupul de colindători „Balada” Bistriţa, Grupul de colindători „Doiniţa” Bistriţa, Grupul de colindători „Baladele Bistriţei” Bistriţa

ora 16.00-18.30 – Poveștile Crăciunului de altădată – Întâlnirea cu Moş Crăciun, spiriduşul acestuia și animație pentru copii la căsuța moșului cu trupa de teatru de păpuși ”Alexandru Misiuga”

Duminică, 20 Decembrie

ora 10.00 – 18.30 – Produs în Bistrița-Năsăud … de Crăciun – de toate de pus pe masă, de ”gătat” casa și înfrumusețat gazda!

ora 10.00 – 12.00 – Noi umblăm și colindăm! – Programe de colinde susţinut de ansambluri de obiceiuri şi grupuri de colindători din judeţul Bistriţa-Năsăud la bisericile din municipiul Bistriţa

ora 12.30 – „Veste bună gazdă-n casă” – lansare CD colinde – Alexandru Pugna şi Grupul Folcloric „Colindătorii năsăudeni”

ora 11.00 – Dar din dar se face rai – daruri de Crăciun

ora 13.00 – „E vremea colindelor” – Vin cu colindul: Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Ansambluri de obiceiuri şi grupuri de colindători din: Sângeorz-Băi, Sieuţ, Rebra, Sanţ, Ilva Mare, Salva, Spermezeu, Căianu Mic, Șieu, Leșu, Rusu Bârgăului

ora 1600 – Dăruind vei fi mai bun

Coborât-o, coborât – colindul corurilor bisericilor din Piatra, Mărișelu, Maieru.

ora 16.00-18.30 – Poveștile Crăciunului de altădată – Întâlnirea cu Moş Crăciun, spiriduşul acestuia și animație pentru copii la căsuța moșului cu trupa de teatru de păpuși ”Alexandru Misiuga”

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Cultură.