Când e „ora de liniște” în România? Ei bine, potrivit Legii nr. 61/1991, orele de liniște sunt în intervalul 22:00 – 8:00 și între orele 13:00 și 14:00.

Astfel, orice tulburare a liniștii locatarilor între aceste intervale prin producerea de zgomote se pedepsește cu amendă.

„(…) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, scrie în lege, iar amenda pentru nerespectarea orelor de liniște e între 500 și 1.500 de lei.

Obligația respectării orelor de liniște ne revine atât ca simpli cetățeni, locatari, cât și ca persoane care fac parte dintr-o firmă care are sediul într-o clădire unde se află și locuințe ori ca localuri.

Amenda e aceeași, fie că vine pe persoană fizică, fie că vine pe firmă.

De menționat faptul că există la ora actuală un proiect de lege în Parlament care prevede sancțiuni mai mari pentru vecinii gălăgioși care ignoră cu totul avertizările și sancțiunile primite pentru nerespectarea orelor de liniște, potrivit avocatnet.ro.

Mai multe despre acest subiect citiți aici.