Cum începând cu 1 iulie a intrat în vigoare o nouă legislație referitor la ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor, procedura a devenit obligatorie pentru toți locuitorii României. 

“Pentru oraşul Beclean, graficul de ridicare a deşeurilor reciclabile în zona de case va fi următorul: în prima săptămână “plină” (întreagă) din lună şi în a treia săptămână, în ziua de colectare a gunoiului menajer stabilită deja pentru fiecare stradă în parte.

De exemplu, dacă pe strada dumneavoastră ziua de colectare obișnuită este vineri, iar prima zi a lunii a picat marți, înseamnă că nu e săptămână “plină” și fracțiile uscate vor fi ridicate vinerea următoare.

Sau, dacă ziua de întâi a lunii în curs ar fi picat într-o zi de luni, atunci se consideră săptămână “plină” și fracțiile uscate vor fi ridicate vineri.

Sacul de gunoi reciclabil va fi colectat cu maşina destinată doar pentru fracţia uscată.

Notă: Săptămână întreagă este săptămâna care începe luni şi se termină duminica

Vezi imaginea de mai sus :          5 – 11 – prima săptămână întreagă

                                                    19 –  25 – a treia săptămână întreagă

Deşeurile reciclabile vor fi colectate într-o singură fracţie uscată, într – un singur sac, unde vor fi colectate hârtie, carton, plastic, doze metalice, sticlă. Ele vor fi ulterior separate la Staţia de reciclare Tărpiu.

În oraşul Beclean, operatorul de salubrizare va distribui lunar către gospodăriile din zonele de case saci de colectare a deşeurilor reciclabile. Deşeurile reciclabile (hârtie, carton, plastic, doze metalice, sticlă) vor putea fi depozitate spre colectare şi în saci proprii sau în containere, recipiente proprii ale cetăţenilor.

Pentru gospodăriile din cartierele aparţinătoare Figa – sat, Beclenuţ, Rusu de Jos, Coldău, Valea Viilor, în ultima zi de colectare a fiecărei luni calendaristice se vor colecta numai deşeurile reciclabile, care vor fi adunate de către cetăţeni în saci, recipiente sau containere proprii.

Program colectare deşeuri reciclabile sate aparţinătoare :

Figa – sat – ultima zi de miercuri din fiecare lună numai deşeurile reciclabile

Beclenuţ şi Coldău – ultima zi de luni din fiecare lună numai deşeurile reciclabile

Rusu de Jos şi Valea Viilor – ultima zi de vineri din fiecare lună numai deşeurile reciclabile

ATENŢIE !

În satele aparţinătoare, în ultima zi de colectare a fiecărei luni calendaristice cor fi colectate numaideşeurile reciclabile, deşeurile nenajere (fracţia umedă) se vor colecta numai în celelalte zile de colectare corespunzătoare fiecărui sat aparţinător.

Deșeurile reciclabile se colectează curate. Pentru a economisi spațiu, acestea se pot presa, în cazurile în care este posibil.

Exemple: ziare, reviste, documente, cutii din carton, plicuri,cutii , ambalaje de carton, bidoane și cutii din plastic, cutii de carton tetrapack, folii de plastic, pahare, recipienți, ghivece, tăvi, ambalaje din polistiren, cutii, recipiente metalice de băuturi,sticle, borcane, etc.

Atenție: Ambalajele care nu pot fi curățate se consideră deșeuri reziduale! Deșeurile ce conțin reziduuri de mâncare, șervețelele și hârtia de bucătărie folosită sau lucioasă sunt considerate deșeuri reziduale!

Deșeurile reziduale se colectează în  pubela neagrăexistentă deja în gospodării, conform programului de colectare cunoscut. Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.

Exemple: resturi de mâncare (vegetale, carne, lactate etc.), lemn tratat, conținutul sacului de aspirator, scutece, etc.”, se precizează într-un comunicat al Primăriei Beclean, despre calendarul de ridicare a deșeurilor propus de  compania Supercom. 

Explicația foto: pubele fotografiate în luna Iunie, când Supercom a împărțit primii saci pentru fracțiile uscate.