Primarul Nicolae Moldovan a declarat recent pentru Pro Politica faptul că realizarea unui cabinet stomatologic școlar se află pe lista priorităților administrației locale, dar că acesta nu va putea fi făcut de mântuială cu materiale la mâna a doua și nici nu va putea exista până nu se va face un studiu de piață în rândul comunității. 

Primarul oraşului Beclean i-a răspuns astfel preşedintelui PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc, cel care l-a acuzat pe edilul-șef al orașului de pe Someș într-o conferinţă de presă că „tratează cu indiferenţă problema cabinetelor stomatologice pentru preşcolari şi elevi”.

„Ioan Turc nu cunoaşte problematica de la Beclean! La ora actuală, avem cel puţin 12 medici stomatologi în oraşul Beclean şi vor mai veni încă doi sau trei. Asta e foarte important de ştiut – o mare parte din aceşti medici stomatologi prestează gratuit servicii stomatologice preşcolarilor şi elevilor care provin din familii cu mai puţină potenţă financiară. Atât timp cât această activitate poate fi făcută la standarde înalte, a improviza un cabinet mi se pare o chestiune oarecum deplasată. Totuşi, în ordinea priorităţilor, primăria ia în considerare amenajarea şi dotarea unui astfel de cabinet în cadrul unei şcoli. Vom face un mic studiu de piaţă, să vedem dacă comunitatea are nevoie de acest cabinet, însă, trebuie ştiut faptul că un cabinet stomatologic la standarde europene cu toate dotările nu e chiar o chestiune ieftină. Vă dau un singur exemplu, banal oarecum, dar important în economia cabinetului: scaunul stomatologic şi al cărui cost trece de 15 mii de euro. Nu dorim să amenajăm şi să mobil un cabinet din donaţii sau din alte surse mai de mâna a doua fiindcă avem criterii foarte stricte de sterilizare, pentru siguranţa pacientului. Subliniez faptul că marea problemă în acest demers rămâne, totuşi, medicul stomatolog care să accepte să facă doar acest gen de serviciu, fiindcă ne confruntăm cu o mare lipsă de medici şi la spitalul orăşenesc acolo unde avem salarii foarte bune. E simplu să ieşi în tot felul de conferinţe de presă şi să dai indicaţii, asta în condiţiile în care, habar nu ai realitatea din teren”, a explicat Nicolae Moldovan pentru Pro Politica. 

Citiți mai multe despre acest subiect pe Pro Politica.