Colectarea selectivă a deşeurilor este obligatorie începând cu data de 1 iulie 2019.

Primăria Beclean anunță faptul că din prima zi a lunii iulie intră în vigoare o nouă legislație referitoare la ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor. 

“Astfel, de la 1 iulie 2019, şi la Beclean se va implementa colectarea selectivă a deșeurilor. Pentru oraşul Beclean, graficul de ridicare a deşeurilor reciclabile în zona de case va fi următorul: în prima săptămână întreagă din lună şi în a treia săptămână, în ziua de colectare a gunoiului menajer stabilită deja pentru fiecare stradă în parte. Sacul de gunoi reciclabil va fi colectat cu maşina destinată doar pentru fracţia uscată.

Deşeurile reciclabile vor fi colectate într-o singură fracţie uscată, întrun singur sac, unde vor fi colectate hârtie, carton, plastic, doze metalice, sticlă. Ele vor fi ulterior separate la Staţia de reciclare Tărpiu.

În oraşul Beclean operatorul de salubrizare va distribui lunar către gospodăriile din zonele de case saci de colectare a deşeurilor reciclabile.

Deşeurile reciclabile (hârtie, carton, plastic, doze metalice, sticlă) vor putea fi depozitate spre colectare şi în saci proprii sau în containere, recipiente proprii ale cetăţenilor.

Pentru gospodăriile din cartierele aparţinătoare Figa – sat, Beclenuţ, Rusu de Jos, Coldău, în ultima zi de colectare a fiecărei luni calendaristice se vor colecta numai deşeurile reciclabile, care vor fi adunate de către cetăţeni în saci, recipiente sau containere proprii.

Deșeurile reciclabile se colectează curate. Pentru economisi spațiu, acestea se pot presa, în cazurile în care este posibil.

Exemple: ziare, reviste, documente, cutii din carton, plicuri,cutii , ambalaje de carton, bidoane și cutii din plastic, cutii de carton tetrapack, folii de plastic, pahare, recipienți, ghivece, tăvi, ambalaje din polistiren, cutii, recipiente metalice de băuturi,sticle, borcane etc”, se arată într-un comunicat al Primăriei Beclean. 

Și, foarte important, pentru orice sesizare puteți suna la  numărul unic 0800 800 268 apelabil GRATUIT. 

Atenționare importantă!

Ambalajele care nu pot fi curățate se consideră deșeuri reziduale. 

“Deșeurile ce conțin reziduuri de mâncare, șervețelele și hârtia de bucătărie folosită sau lucioasă sunt considerate deșeuri rezidualeDeșeurile reziduale se colectează în pubela neagră existentă deja în gospodării, conform programului de colectare cunoscut. Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot reciclaExemple: resturi de mâncare (vegetale, carne, lactate etc.), lemn tratat, conținutul sacului de aspirator, scutece, etc”, mai precizează sursa citată. 

Supercom înlocuiește Vitalia

Vă amintim faptul că la Beclean și în tot județul de altfel, gunoaiele menajere sunt ridicate de către firma Supercom în cadrul unui program de colectare inclus într-un proiect european.

Cu ajutorul acestui proiect s-a putut moderniza stația de colectare județeană, dar și instalarea pubelelor publice semiîngropate care sunt amplasate peste tot prin județ.

Din păcate însă, implementarea proiectului a fost greoaie de la început, pubelele respective nefiind eficiente așa cum s-ar fi crezut inițial. Și nici suficiente așa cum s-a dovedit ulterior. În plus, firma Vitalia care a obținut contractul inițial a renunțat la el, intrând în pierdere după cum susțineau ei.

Drept urmare, firma Vitalia a fost înlocuită de Supercom, iar taxele de salubrizare au crescut pentru fiecare gospodărie.

Scandal „cât casa” din cauza contractului de colectare și transport al gunoaielor pe care ADI Deșeuri l-a atribuit Supercom, prin negociere directă

Colectarea selectivă este obligatorie printr-o directivă a Uniunii Europene valabilă pentru toate statele comunitare, iar cetățenii județului  Bistrița-Năsăud trebuie astfel să respecte normele în vigoare și să contribuie la salvarea planetei prin reciclarea deșeurilor.

Obligativitatea este în vigoare încă din 2017.

Gunoiul menajer trebuie aruncat selectiv! Supercom va colecta din 1 octombrie doar deșeuri aruncate selectiv! Iată ce trebuie să facă toți cetățenii ca să nu riște amenzi – FOTO