„Investim în turism, investim în dezvoltarea comunei Căianu Mic!”, sunt cuvintele primarului Paul Știr, care marți seara a anunțat faptul că face toate demersurile pentru introducerea comunei pe care o conduce în circuitul național al turismului cultural.

„Înstruțatul boului” și „Tăul Cetățele” (n.r. Lacul Căianului), specifice zonei, vor deveni obiectivele turistice principale pentru atragerea turiștilor pe valea Țibleșului.

Primarul Paul Știr a fost marți, 15 mai, la București, unde a discutat pe această temă cu reprezentanți ai Ministerului Turismului, dar și cu cei ai Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale, unde căienarul Alexandru Pugna este Secretar de Stat.

„Astăzi, în București, am avut mai multe intalniri de lucru cu reprezentanții Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale, Ministerul Turismului, Ministerul Dezvoltării Regionale, Fondurilor Europene și Administraţiei Publice și Ministerul Apelor și Padurilor.

Am fost primit cu toată deschiderea și mă bucur că am avut ocazia să purtăm discuţii importante și constructive privind proiectele viitoare ale comunei Căianu Mic.

Multumesc conjudeţenilor noștri, domnului Pugna Alexandru, Ministru-Secretar de Stat la Ministerul Culturii și Identităţii Naţionale, fiu al satului Căianu Mic, domnului Ioan Denes, Ministru al Apelor și Pădurilor, fiu al Văii Ţibleșului și doamnei Felicia Szucs, consilier la Ministerul Turismului, pentru deschiderea de care au dat dovadă și interesul manifestat în vederea dezvoltării infrastructurii la nivelul comunei noastre !

În cadrul discuţiilor purtate la Ministerul Turismului în prezenţa doamnei Cristina Tărteaţă, Ministru-Secretar de Stat, am stabilit ca împreună cu Ministerul Culturii și Identităţii Naţionale să iniţiem demersurile necesare în vederea includerii comunei Căianu Mic în circuitul naţional al turismului cultural.

Vechiul obicei agrar „Înstruţatul boului”, Tăul Cetăţele, legendele vechi care s-au împământenit cu privire la Tăul Cetăţele, dar și alte obiceiuri sau elemente ale specificului local se constituie a fi un fundament solid pentru includerea comunei Căianu Mic în circuitul naţional al turismului cultural, precum și atragerea unor fonduri pentru amenajarea Tăului Cetăţele și dezvoltarea turismului pe plan local.

În comuna Căianu Mic au fost făcute investiţii importante până în prezent și avem în curs de implementare asfaltarea integrală a tuturor străzilor din comună, construirea și extinderea reţelei de apă și canal, modernizarea iluminatului public în toată comuna, teren sport în Căianu Mare, amenajare ateliere profesionale de practică pentru liceu, modernizarea dispensarului și altele. Urmează reabilitarea căminelor culturale din localităţilrile Ciceu Poieni și Căianu Mare, modernizarea sediului primariei și amenajare bibliotecă comunală, amenajare parc în localităţile Căianu Mare, Ciceu Poieni și Dobric și regularizarea unor cursuri de apă

Pentru realizarea proiectelor menţionate mai sus am beneficiat și vom beneficia în continuare de sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale, Fondurilor Europene și Administraţiei Publice, Ministerului Apelor și Pădurilor, Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale, Ministerului Turismului. Din 2012 până în prezent, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin persoana domnului președinte Emil Radu Moldovan, a fost un sprijin real în dezvoltarea comunei noastre.

Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru toate lucrurile! Continuăm Munca!”, a transmis primarul Paul Știr pe pagina sa de Facebook.

Vă amintim că Paul Știr se află acum la al doilea mandat de primar al comunei Căianu Mic, la primele alegeri fiind considerat cel mai tânăr primar din țară, caștigând în 2012 la doar 23 de ani fotoliul de primar.

Atunci, a candidat de pe listele PP-DD, doi ani mai târziu însă a devenit independent. Între timp, în 2015, a decis să se înscrie în PSD, iar în 2016 a câștigat din nou alegerile locale în mod detașat față de contracandidații săi, de data aceasta de pe listele Partidului Social Democrat.

În prezent, comuna Căianu Mic are parte de o dezvoltare spectaculoasă, în ultimii ani fiind investiți peste 6 milioane de euro în infrastructura de bază (drumuri, cămine culturale, regularizare pâraie, aducțiune de apă) și infrastructura școlară.

Datele statistice arată o comună în plină dezvoltare, cu mult potențial din punct de vedere economic și agricol, poate chiar și turistic.

Sursa foto principală: Timp Online

Premieră pentru Căianu Mic! Schimbarea importantă pe care primarul Paul Știr vrea să o facă în comună