Comuna Căianu Mic ar putea deveni istorie! Asta însă, doar dacă Guvernul României nu va corecta o greșeală de interpretare în urma căreia comuna condusă de către cel mai tânăr primar din țară, Paul Știr, a fost propusă spre desființare. Pierderea statutului de comună ar veni din cauza „scăderii masive a numărului de locuitori”, potrivit unui proiect al Guvernului aflat în dezbatere publică.

Depopularea despre care se amintește în proiectul Guvernului nu a survenit din cauze „naturale”, ci, dimpotrivă, din cauze „tehnice”. Vă amintim, în urma unui referendum local din 2004, locuitorii din două sate din Căianu Mic au decis dezlipirea lor de această comună și alipirea la Spermezeu. Acest fapt a atras după sine scăderea populației căienare, dar, nu îndeajuns încât să reprezinte pierderea statutului de comună pentru Căianu Mic.

Se va corecta eroarea. Am vorbit cu prefectul și vom trimite săptămana viitoare un memoriu comun la Guvern. La noi nu a scăzut numărul de locuitori datorită depopulării, ci ca urmare a dezlipirii celor două sate care în urma referendumului din 2004 au trecut la comuna Spermezeu”, a precizat pentru Știri din Beclean Paul Știr, primarul comunei Căianu Mic.

Paul Știr / Sursa foto: timponline.ro

Paul Știr / Sursa foto: timponline.ro

Știri din Beclean vă redă comunicatul pe care conducerea Primăriei Căianu Mic l-a transmis vineri, legat de acest subiect:

Cea mai mare comună de pe Valea Ilișua propusă, din greșeală, spre desființare de către Guvernul României.

Conform unui proiect al Guvernului României aflat în consultare publică comuna Căianu Mic, județul Bistrița-Năsăud, este propusă spre desfințare în următorii 10 ani datorită unor scăderi de peste 30% a populației stabile. Aceste cifre au rezultat dintr-o eroare de interpretare a datelor statistice de către reprezentanții Guvernului.

Comuna Căianu Mic a fost înființată prin Legea nr. 2/1968 prin care i s-au arondat șase sate aparținătoare, respectiv Căianu Mic; Căianu Mare;  Ciceu-Poieni; Dobric;  Dobricel și Dumbrăviţa. În anul 2004 a avut loc un referendum local aprobat prin legea nr. 139/2004 prin care cetățenii satelor Dobricel și Dumbrăvița au votat dezlipirea din punct de vedere administrativ de comuna Căianu Mic. Prin pierderea celor două sate comuna Căianu Mic a suferit o scadere a populației de aproape 30% într-un interval foarte scurt de timp (de la 5638 de locuitori în anul 2003 la 4117 în anul 2004). Prin prisma acestor informații se înțelege că nu este vorba despre o depopulare în sens clasic, scăderea este rezultatul dezlipirii celor două sate în urma referendumului din 2004.

Reprezentanții primăriei au analizat datele statistice și au refăcut calculele pe baza datelor reale astfel încât scăderea populației a fost de doar 3%, una dintre cele mai mici rate de depopulare din județ.

Conform ultimului recesământ general al populației din anul 2011 comuna Căianu Mic are un număr de 4015 locuitori în cele patru sate aparținătoare – Căianu Mic, Dobric, Ciceu-Poieni și Căianu Mare.

În prezent comuna Căianu Mic are parte de o dezvoltare spectaculoasă, în ultimii patru ani fiind investiți peste 6 milioane de euro în infrastructura de bază (drumuri, cămine culturale, regularizare pâraie, aducțiune de apă) și infrastructura școlară. Datele statistice arată o comună în plină dezvoltare, cu mult potențial din punct de vedere economic și agricol. Liceul Tehnologic ”Ion Căian Românul” din localitatea Căianu Mic și Școala Gimnazială din Dobric au în prezent un număr de 583 de elevi. Din punct de vedere economic la data de 31.12.2015 la Registrul Comertului erau înregistrați un număr de 173 operatori economici locali. Principalele activități economice, care au adus și un renume deosebit comunei sunt boștinăritul (activitate de prelucrare a fagurilor) și manufacturarea produselor din piele. Suprafața de 5.827 de hectare este prielinică pentru cultivarea plantelor iar în prezent în registrul agricol figurează 452 de fermieri.

Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a declarat: ”Împreună cu aparatul de specialitate al primarului am analizat datele statistice pe care le avem la îndemână și dorim să evidențiem printr-un memoriu justificativ eroarea care s-a produs. Proiectul Guvernului se află în dezbatere publică și cu sprijin din partea Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud vom înainta aceste informații către Guvern pentru corectarea erorii și scoaterea comunei Căianu Mic de pe lista unităților administrativ teritoriale care prezintă risc de desfințare ca urmare a depopulării. Comuna Căianu Mic este cea mai mare comună din zonă și se conturează spre a deveni un centru zonal de interes din punct de vedere economic, social și cultural”, semnează Biroul Relații Publice și Comunicare al Primăriei comunei Căianu Mic, județul Bistrița-Năsăud.