Elevii din Beclean vor învăța în curând într-unul dintre cele mai moderne centre didactice preuniversitare din țară, grație unui proiect demarat în anul 2014 și implementat cu fonduri europene. Este vorba despre Campusul Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean, cel mai ambițios proiect de infrastructură educațională din oraș, care va fi dat în folosință în curând! 

Potrivit unui comunicat al Primăriei Beclean, investiția ce are să ducă de la începutul anului școlar 2016-2017 la darea completă în folosință a campusului de la Colegiul Național “Petru Rareș” și Liceul Tehnologic “Henri Coandă” este ”cea mai consistentă din istoria învățământului din Beclean”.

Condițiile moderne de educație au rezultat, pe de o parte, din extinderea spațiilor și construirea unei noi clădiri, iar pe de altă parte, din reabilitările totale făcute la interior și la exterior, inclusiv cu lucrări de izolație termică la toate imobilele existente.

„Primăria oraşului s-a implicat în găsirea soluțiilor de finanțare a mobilierului nou, iar Direcția subordonată, de Gospodărire Comunală, a intervenit cu lucrări simultane desfășurării investiţiei, pentru sporirea siguranței în plin șantier, pentru conferirea utilității spațiilor folosite provizoriu și pentru amenajarea curții pentru recreație”, se precizează în comunicatul citat.

Potrivit unor surse Știri din Beclean, inaugurarea oficială a Campusului Colegiului Național „Petru Rareș” va avea loc în luna mai, iar la ceremonie vor fi prezente numeroase oficialități.

 

Proiectul campusului şcolar de la Beclean a facut parte din Programul Operațional Regional, implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional, de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, organism intermediar ce a monitorizat implementarea acestuia, iar la nivel local, de Primăria orașului de pe Someș. Este vorba despre iniţiative începute în anii 2008-2009 care şi-au găsit în 2014 circumstanțe favorabile de derulare, în condițiile în care Guvernul a realocat pe sectorul învățământ, în baza unor contracte existente valabile, fonduri UE rămase neconsumate.

Vă amintim faptul că proiectul Campusului Școlar al Colegiului Național ‘Petru Rareș’ Beclean este în valoare de 20.000.000 de lei, adică peste 4,5 milioane de euro. 

Informații despre construcția campusului școlar

Lucrările care au fost derulate în cadrul proiectului de la Beclean au constat în extinderea infrastructurii școlare cu un corp nou de clădire, reabilitarea tuturor corpurilor de clădire existente, schimbarea completă şi modernizarea acoperişurilor, realizarea izolației termice și facilitarea accesului la procesul de învățământ a persoanelor cu dizabilități locomotorii, prin amenajarea de rampe și grupuri sanitare specifice.

„Practic, ca urmare a tuturor acestor investiţii, în campusul beclenar elevii beclenari vor avea parte de săli moderne pentru cursuri (24 în plus faţă de până acum), garsoniere pentru profesori și elevi, internat şi cantină amenajate modern, centrală termică proprie, noi ateliere, laboratoare performante, curte interioară reamenajată complet, teren de sport nou. Peste 1500 de persoane, profesori şi elevi din Beclean şi din 12 comune învecinate, care îşi desfăşoară activitatea în cele două unităţi de învăţământ, sunt cele care se vor bucura, cu începere din viitorul an şcolar de condiţii moderne, de nivel european, pentru desfăşurarea activităţilor educaţionale”, se mai precizează în comunicatul Primăriei orașului Beclean.

În plus, investiţia de la Beclean are și implicații turistice orientate în jurul Băilor Figa, rezultate din utilitatea ce va fi dată pe timpul vacanței de vară celor 200 de locuri de cazare în regim de internat amenajate în campus în cadrul proiectului prin oferta de cazare pusă la dispoziţia turiştilor pe durata sezonului estival.