Beclenarii s-au implicat și ei acum 100 de ani în vederea pregătirii Marii Uniri a României, cel puțin din punct de vedere organizatoric. Mai precis, comunitatea beclenară și-a trimis în luna octombrie a anului 1918 doi reprezentanți la Marea Adunare de la Alba-Iulia.

Este vorba despre dr. Octavian Pavelea și domnul Vasile Chendreanu, care au fost desemnați în urma votului Consiliului Național Român Local să ne reprezinte localitatea la Alba-Iulia.

“În luna octombrie 1918  au loc și la Beclean primele acțiuni organizatorice ale românilor în vederea pregătirii Marii Uniri, concretizate în luna noiembrie a aceluiași an prin constituirea Consiliului Național Român local, care apoi va desemna doi beclenari, dr. Octavian Pavelea și Vasile Chendreanu reprezinte localitatea la Marea Adunare de la Alba – Iulia, care a votat Unirea Transilvaniei cu România)”, se precizează într-un comunicat al Primăriei Beclean. 

În cinstea acestui fapt, administrația locală din Beclean va organiza un eveniment special numit “Administrație pentru comunitate”, sub egida Centenarului.

“Primăria orașului Beclean invită la evenimentul ‘Administrație pentru comunitate’, organizat în cadrul manifestărilor dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1918Evenimentul va avea loc în incinta sediului Primăriei orașului Beclean, în data de joi, 11 octombrie 2018, cu începere de la ora 17.00.  așteptam cu drag”, a transmis primarul Nicolae Moldovan.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate cele mai importante proiecte ale orașului de pe Someș și va putea fi vizionat documentarul dedicat orașului nostru.

Iată programul complet al evenimentului:

17.00 – 18.00 : Proiect de amenajarepeisagistică în Parcul Balnear Băile Figarealizat la Universitatea Agricolă din Cracovia (Polonia) prezentare;

18.00 – 18.15 : 10 ani de la începereaamenajării Băilor FigaBecleanulorașturistic – un deceniu de succesprezentare;

18.15 18.30 : 10 proiecte pentru Băile Figaprezentare;

18.30 18.45 : 10 proiecte europene pentru Beclean  – prezentare;

18.45 19.00 : 10 proiecte locale pentrucomunitateprezentare; 

19.00 – 20.00: 100 de ani România – 100 de ani Becleanpremiera filmului documentarde lung – metraj ,,La răscruce de ape șidrumuriBeclean pe Someș” – prezentare și lansare oficială.