Reabilitarea termică cu bani europeni a tuturor blocurilor din Beclean se poate realiza cu o singură condiție obligatorie: locatarii să facă parte dintr-o Asociație de Proprietari.
Vestea a fost transmisă zilele trecute de către primarul Nicolae Moldovan pe pagina lui de Facebook, iar beclenarii și-au pus imediat întrebarea: „dar cum se poate face o astfel de Asociație de Proprietari?”
Răspunsul a venit de la Vasile Hertely, beclenar care locuiește într-unul dintre blocurile de la stradă pentru care s-a primit deja finanțarea europeană și care va intra în curând în procesul de reabilitare termică.
„Cam așa am înființat Asociatia de Proprietari, pas cu pas ne-a indrumat un consilier juridic: ‘Vă transmit, atașat documentele necesare pentru înființarea asociației de proprietari.
1. Convocatorul se va expune la intrările pe scările de bloc.
2. Tabelul nominal se va imprima și semna în trei exemplare originale.
3. Restul documentelor sunt generice și au fost concepute pentru a fi prezentate tuturor locatarilor la adunarea de constituire a asociației de proprietari'”, a scris beclenarul în grupul Știri din Beclean.
Practic, câteva persoane cu inițiativă trebuie să convoace o ședință cu toți proprietarii de apartamente din bloc. La ședința respectivă trebuie să se aleagă în primul rând un președinte al Asociației de Proprietari, dar și alți membri.
Odată ales președintele, acesta are misiunea de a strânge toate documentele necesare, cu ajutorul nemijlocit al tuturor locatarilor pentru a obține un statut juridic al Asociației de Proprietari.
În principal este vorba despre un tabel nominal cu toți proprietarii și datele de identificare ale apartamentelor (așa cum apar în CF), un acord de asociere, un statut al Asociației de Proprietari (există unul tip, dar se poate personaliza), un act constitutiv și procesul-verbal al adunării generale de constituire a asociației de proprietari.
Apoi, trebuie mers la Judecătorie cu o cerere pentru aprobare. În plus, se achită o taxă judiciară de timbru în valoare de 20 lei, conform Art. 21 din OUG nr. 80/2013.
Asociația de Proprietari va avea un sediu (de obicei domiciliul președintelui ales) și un cont bancar (necesar pentru proiectul de reabilitare, dar pentru fondul de rulment de exemplu).
La final, după obținerea avizelor de la Judecătoria Beclean, e nevoie de o cerere către Primăria Beclean pentru obținerea unei autorizații de construcție. Persoana responsabilă de Asociațiile de Proprietari este domnul Gavril Taloș de la Registrul Agricol.
Toate documentele necesare le găsiți aici în format editabil și se pot personaliza pentru fiecare bloc în parte.
Pentru formarea unei Asociații de Proprietari e nevoie de acordul a cel puțin jumătate dintre vecini plus unu.
Pentru cei care doresc însă un sprijin în plus, e bine de știut că se poate cere și sprijinul unui consilier juridic.
Cât plătește fiecare familie pentru reabilitarea termică a blocului lor?
Potrivit unor estimări inițiale, cota parte ar reprezenta o sumă cuprinsă între 1.500 și 2.000 de lei, în funcție de valoarea totală a lucrărilor de reabilitare pentru fiecare bloc în parte.
Știri din Beclean a luat legătura cu reprezentanții Primăriei Beclean și a aflat că banii pe care fiecare familie trebuie să-i plătească drept cotizație pentru reabilitarea termică a blocului în care locuiesc se pot returna în tranșe mai mici la impozitul local, timp de mai mulți ani de zile (chiar și în 20 de ani).
Ce presupun lucrările, conform proiectului tehnic:
* izolarea termică a faţadei – parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie termoizolantă pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a părţii vitrate, tâmplărie dotată cu dispozitive/fante/grile pentru aerisirea controlată a spaţiilor ocupate şi evitarea apariţiei condensului pe elementele de anvelopă;
* izolarea termică a faţadei – parte opacă, inclusiv termo-hidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, cu sisteme termoizolante;
* închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor;
* repararea acoperişului tip terasă/şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, respectiv a sistemului de colectare şi evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip şarpantă;
* izolarea termică a planşeului peste subsol, unde sunt prevăzute apartamente la parter;
* modernizarea instalaţiilor de termoficare la nivelul subsolului, acolo unde este cazul.
Beclenarii rugați să formeze Asociații de Proprietari încă din 2016
Vă amintim că în 2016 s-a cerut același lucru și pentru blocurile de la stradă, am scris despre asta aici.
Comentarii recente