Începând cu data de 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale.
Până în prezent, circa 13,5 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului de sănătate, iar cei peste 500.000 de asiguraţi care nu au primit cardul sunt aşteptaţi la sediile caselor de asigurări sau la medicii de familie pentru a-şi ridica acest card, conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), scrie Realitatea.net, potrivit Vocea Transilvaniei.
Asiguraţii care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă, au ca alternative adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate eliberată la cerere de către casele de asigurări de sănătate. Această adeverinţă are valabilitate 3 luni.
Cardurile refuzate rămân la sediile caselor de asigurări, astfel încât să poată fi predate acelor asiguraţi care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.
Asiguraţii care până la data de 1 mai 2015 nu au intrat în posesia cardului de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat, eliberată de casa de asigurări.
Unde prezentăm cardul?
În asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale, iar în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale, cu excepţia serviciilor de sănătate conexe actului medical pentru care nu este necesară prezentarea cardului. Citește mai departe pe Realitatea.net.
Comentarii recente