Beclenarii de toate vârstele, dar și turiștii prezenți în stațiunea Băile Figa, sunt așteptați la Herghelia Beclean în număr cât mai mare să se bucure împreună de un adevărat spectacol ecvestru în perioada 15-17 iunie.

„Cupa României – etapa a II-a a Campionatului Național de atelaje pentru doi cai” va începe vineri, 15 iunie, de la ora 10.00, la Herghelia Beclean.

„Așteptăm în jur de 12 concurenți, adică 12 atelaje cu doi cai din toată țara. Conform avantprogramului, Cupa României – etapa a II-a a Campionatului Național de atelaje pentru doi cai va începe vineri de la ora 10.00, continuând sâmbătă tot de la ora 10.00 și duminică de la ora 11.00. Cel puțin cinci concurenți sunt din echipa Romsilva, restul fiind din mediul privat. Îi așteptăm pe toți cu bucurie și mai ales pe spectatori”, a precizat pentru Știri din Beclean conducerea Hergheliei Beclean reprezentată de inginerul Trăian Lăpuște – șeful Hergheliei și de Marius Sălăjan – contabil-șef.

Potrivit conducerii Hergheliei Beclean, la competiția din acest an, pe lângă echipajul de la Beclean sunt așteptate echipaje din județele Arad, Brașov, chiar și Suceava. Cei de la Suceava vor participa cu cai rasa huțul, cunoscuți pentru talia lor mai mică.

Evenimentul desfășurat la Herghelia Beclean în perioada 15-17 iunie este al doilea din cadrul calendarului competiţional 2018 al Federaţiei Ecvestre Române.

Prima etapă a avut loc în județul Covasna, iar următoarea în județul Bihor. Finala competițională va avea loc în septembrie la Mureș.

Vă amintim, publicul are intrare gratuită la Herghelia Beclean pe toată durata concursului de atelaje. Mai mult, la fața locului vor fi amenajate câteva terase cu produse alimentare și locuri amenajate special pentru a lua masa într-un cadru festiv.

 

Ce probe vor fi în zilele de concurs?

➡ Vineri, 15 iunie, ora 10.00:

Potrivit sursei citate, în prima zi, vineri, 15 iunie, într-un careu de 40/100 de metri, va avea loc proba de prezentare şi dresaj, prin care se verifică ritmul, impulsia, flexibilitatea, relaxarea și plasarea cailor, stilul și acuratețea figurilor executate cu atelajele de către concurenți.

Aceștia vor avea de executat schimbările cerute în progresie, atunci când capul animalului ajunge în dreptul liniei indicatoare.

➡ Sâmbătă, 16 iunie, ora 10.00:

În a doua zi competițională se desfăşoară proba de maraton, cea mai spectaculoasă etapă din concurs pentru public, punând la încercare rezistența fizică și pregătirea tehnică a cailor și a driverilor.

Traseul de maraton, cu o lungime de 15.700 de metri are mai multe etape: prima, cu alură liberă și pornirea atelajelor din zece în zece minute, presupune parcurgerea a 5.000 de metri, pe drumuri de țară și pe câmp, cu o viteză medie de 15 kilometri/oră; a doua, la pas, se desfășoară cu o viteză medie de 7 kilometri/oră, pe o lungime de 1.000 de metri; a treia, la trap, presupune mișcarea cu 15 kilometri/oră și trecerea prin opt obstacole naturale și artificiale construite din lemn și alte materiale, aplicându-se câte un punct de penalizare pentru fiecare 5 secunde petrecute într-un obstacol, cu riscul eliminării din probă pentru concurenții care depăşesc limita de 5 minute.

➡ Duminică, 17 iunie, ora 11.00:

În ultima zi de concurs, duminică, 17 iunie, se va derula proba de obstacole. În cadrul acestei probe, concurenţii vor avea de parcurs un traseu cu obstacole artificiale, porţi de conuri, cu o lățime a ,,porților” doar cu 10-15 centimetri mai mare decât ecartamentul roților din spatele trăsurilor.

Miza constă în evitarea penalizărilor cuantificate astfel: trei puncte pentru doborârea unui obstacol și un punct pentru fiecare două secunde de depășire a timpului de bază (cine încheie traseul fără penalizări intră în baraj).

 

Citiți și:

Iată când va avea loc la Herghelia Beclean Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai și ce probe vor fi în zilele de concurs