Curioasă să văd dacă au publicat cei de la Guinness World Records pe site-ul lor oficial ceva despre recordurile de la Năsăud, am descoperit ceva interesant: dansul popular la care au participat duminică 9.506 oameni nu ar fi de fapt de Cartea Recordurilor.

În fapt, recordul celui mai mare dans popular românesc le aparține celor din Slatina care au realizat împreună o horă în 2006, de Ziua Unirii Principatelor Române. World Guinness Records au stabilit atunci faptul că 13.828 de oameni au dansat hora.

Desigur, titlul recordului celor din Slatina se numește „Largest hora dance”, pe când cel primit de noi la Năsăud este „The largest Romanian folk dance”. În traducere liberă, unul este „cea mai mare horă”, iar celălalt „cel mai mare dans popular românesc”.

Păi cum vine asta? Hora nu este tot dans popular românesc? Din ce am aflat de la colegii de la Timp Online pentru omologarea ambelor recorduri („cel mai mare dans popular românesc” și „cel mai mare număr de oameni care poartă simultan portul tradițional românesc”) Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a plătit nu mai puțin de 60.000 de lei.

Acum, corect ar fi ca oficialii Guinness World Records să ne dea banii înapoi și data viitoare să nu ne mai păcălească așa. Sau oare i-am păcălit noi pe ei? 🙂

( http://stiridinbeclean.ro/record-mondial-stabilit-de-ziua-portului-popular-cati-oameni-au-participat-la-eveniment-foto/
http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/largest-hora-dance
http://www.timponline.ro/costat-intrarea-judetului-cartea-recordurilor-temut-radu-moldovan-rugat/ )

Sursa foto: Cristi Moldovan