Care sunt străzile pe care administrația locală din Beclean trebuie să intervină în cazul deszăpezirilor? De ce unele străzi sunt ”lăsate deoparte”? Sunt întrebările pe care locuitorii orașului Beclean și le-au pus în grupul de Facebook Știri din Beclean după ninsoarea de joi, 21 ianuarie, întrebări la care primarul Nicolae Moldovan a venit acum cu mai multe răspunsuri. 

Edilul-șef al orașului de pe Someș a declarat în exclusivitate pentru știridinbeclean.ro faptul că motivul principal pentru care pe unele drumuri muncitorii Direcției de Gospodărire Comunală Beclean nu pot interveni să deszăpezească este că acestea aparțin din punct de vedere legal de alte instituții: drumurile județene de Consiliul Județean, iar DN 17 și DN 17D, de Compania Națională De Autostrăzi Și Drumuri Naționale (CNADNR).

Noi nu putem cheltui bani din bugetul local pentru deszăpezirea drumurilor naționale sau județene, există firme specializate, coordonate de CNADNR sau de Consiliul Județean care se ocupă de asta. Mă refer aici la drumul principal care tranzitează Becleanul, DN 17, la cel de la Beclenuț, DN 17 D, precum și la cele trei drumuri județene de la noi: cel de la Ion Creangă spre Măluț – DJ 172F, cel care pornește din intersecția spre Rusu de Jos către Chiochiș – DJ 172 A și la cel spre Figa, DJ 172. Din acest motiv, muncitorii noștri dau cu sare și nisip doar pe străzile adiacente din Beclean, acolo unde avem dreptul legal, pe drumurile orășenești. Se acționează în regie proprie, cu dotări minime și costuri la fel”, a precizat pentru Știri din Beclean primarul Nicolae Moldovan.

De altfel, la prima ninsoare viscolită de anul acesta de la Beclean, primarul a și postat pe pagina lui de Facebook mai multe fotografii care arată modul în care se acționează pe toate străzile care aparțin de Primărie. Din imagini se poate observa faptul că s-a dat cu sare și nisip mai ales între blocuri, dar și pe străzile adiacente din Beclean, în așa fel încât circulația să se desfășoare în condiții optime.

Pe de altă parte, reporterul Știri din Beclean a luat legătura și cu reprezentanții Consiliului Județean pentru a afla de ce nu s-a acționat la fel de prompt și pe drumurile județene la care cititorii au făcut referire pe Facebook. Potrivit celor de la Consiliul Județean, există o prioritizare a drumurilor pe care se deszăpezește cu utilaje de specialitate în tot județul, în funcție de circulația din zonă, iar cele de la Beclean nu au intrat joi în prima categorie de acțiune.