Una dintre asociațiile de reenactment istoric de anvergură de pe teritoriul transilvan o constituie Asociația Amicii Muzeului de la Zalău. Organizatorii unui festival cu tradiție, Porolissum Fest, aflat la cea de a VI-a ediție în acest an, au avut amabilitatea prin președintele asociației, arheologul specialist dr. Dan Băcueț-Crișan să le răspundă beclenarilor de la Celtic Transilvania la câteva scurte întrebări.

1. Cine este asociația Amicii Muzeului, cum a apărut ea pe scena reenacment-ului românesc și care sunt activitățile pe care aceasta le desfășoară ?
Dr. DAN BĂCUEȚ-CRIȘAN, președinte al Asociației Amicii Muzeului-Zalău: Din dorinţa de a promova şi sub altă formă vestigiile arheologice de la Porolissum („un Porolissum viu”), în sprijinul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău a fost înfiinţată în anul 2011 ASOCIAŢIA AMICII MUZEULUI (www.amiciimuzeuluizalau.ro). Obiectivul principal al asociaţiei îl constituie promovarea culturii şi a valorilor patrimoniale cu reprezentare regională. Asociația derulează următoarele tipuri de activități: reconstituiri istorice, lansări de carte, suntem parteneri în organizarea unor expoziţii, simpozioane, proiecte educaţionale. În plus susținem prelegeri ştiinţifice, prezentări de replici după vestimentaţia antică, concursuri cu teme istorice pentru copii sau oferim consultanţă ştiinţifică pe teme de istorie şi reconstituiri istorice.

2. Sunteți printre puținele asociații care ați reușit să îmbinați arheologia, pasiunea pentru istorie cu pedagogia muzeală, ce reacție ați avut din partea publicului în general ?
Dr. DAN BĂCUEȚ-CRIȘAN, președinte al Asociației Amicii Muzeului-Zalău: Publicul este foarte receptiv și extrem de entuziast în cadrul acestor activități, mai ales cel tânăr. Pe această linie a pedagogiei muzeale, în prezent, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău derulăm un proiect numit “Dacii și romanii cuceresc școlile”. Scopul acestuia fiind cel de a atrage elevii către manualul de istorie, de aceea și motto-ul proiectului este “Istoria este o poveste care te poate face din nou să iubești ..manualul de istorie. Trebuie doar să o ..asculți!”

3. Ca și organizatori ai unui festival de anvergură, Porolissum Fest, aflat la a VI-a ediție anul acesta, axat pe reenactment-ul antic din România și nu numai, cât de greu este să organizezi o manifestare de acest gen și ce sfaturi aveți pentru noi care suntem începători în domeniu ?
Dr. DAN BĂCUEȚ-CRIȘAN, președinte al Asociației Amicii Muzeului-Zalău: Organizarea unui asemenea festival necesită un volum uriaș de muncă, multă răbd

Citește și: Povestea din spatele Asociației Culturale Omnis Barbaria, prezentă și anul acesta la Celtic Transilvania

Citește și: Terra Taurina, interviu în premieră pentru Celtic Transilvania