Conferința și Adunarea Generală a Coaliției împotriva Abuzului de Substanțe și a Adicțiilor din Romania (ROSAAC) va fi organizată la Beclean la sfârșitul acestei săptămâni. 

Oratoriul Parohiei Greco-Catolice „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Beclean va fi gazda Conferinței și Adunării Generale a Coaliției împotriva Abuzului de Substanțe și a Adicțiilor din Romania – ROSAAC.

La evenimentul care va debuta joi, 10 noiembrie 2016, începând cu ora 11.30, și-au anunțat prezența: Sjaak Monster, președintele ROSAAC, reprezentant al Fundației De Hoop ggz din Amsterdam; Iulian Tărcan și Robert Dragoș, reprezntanți ai Fundației RAFA-Bonus Pastor din Iași; Istvan Szabo și Eva Adorjan, reprezentanți ai Fundației Bonus Pastor din Târgu Mureș; Marius Oltean și Holger Lux, reprezentanți ai Asociației Crucea Albastră din Sibiu; Tabita Cernica, reprezentanta Asociației Preventis din Cluj-Napoca; Alexandru Bobaru, reprezentantul Centrului de reabilitare Teen Challenge din București; Mircea și Sorina Mureșan, reprezenții Asociației Identitate din Beclean.

Organizaţiile membre ROSAAC, prezente la Beclean joi și vineri, provin din diferite confesiuni creştine. Ceea ce le unește este credința în Dumnezeu, aşa cum este prezentat în Sfânta Scriptură, având compasiune pentru persoanele dependente şi oferindu-le ajutor.

O parte a efortului Coaliției împotriva Abuzului de Substante și a Adicțiilor din Romania – ROSAAC este orientarea către prevenirea abuzului de alcool și droguri.

“Odată cu inundarea pieţei româneşti cu droguri în 1998, atât Guvernul României cât şi organizaţii non-guvernamentale au decis să întindă o mână spre semenii lor care se confruntau cu probleme legate de dependenţă. Pentru a sprijini într-un mod cât mai eficient efortul persoanelor dependente pentru recuperare, câteva organizaţii creştine au decis să îşi unească forţele, formând Coaliției împotriva Abuzului de Substanțe și a Adicțiilor din Romania”, se citește pe site-ul rosaac.ro.

Prin intermediul ROSAAC, societatea românească beneficiază și de alte tipuri de servicii specifice: prevenirea antidrog, tratamentul ambulator, tratamentul în centre de zi, tratamentul rezidenţial, managementul de caz şi training. Membrii Coaliției împotriva Abuzului de Substanțe și a Adicțiilor din Romania pot fi găsiţi pe tot întinsul ţării. Mai multe detalii despre aceste fundații și asociații puteți găsi la link-urile următoare:
http://www.dehoop.org/
http://bonuspastor.ro/ro/

Home


http://www.teenchallenge.ro/

Evenimentul de la Beclean este unul de o importanță majoră, ținând cont de realitățile dramatice ale situației în care se regăsesc mulți dintre concetățenii noștri, dar care nu sunt tratate întotdeauna cu profesionalism și responsabilitate, rămânând de cele mai multe ori niște subiecte tabu„, a menționat preotul Alin Cîndea pe pagina sa de Facebook.

Din păcate, conform Președintelui ROSAAC, Sjaak Monster, statisticile arată că în acest moment România numără aproximativ 2 milioane de alcoolici și între 300.000 – 500.000 persoane dependente de droguri.

Capacitatea de tratament, dacă ar fi să adăugăm toate serviciile (rezidențiale și ambulatorii) reprezintă 0.20-0.25% (sursa: ANA 2007, 2008; Degi, 2010.) Rata mortalității în cazul alcoolismului erste de 2.7 ori mai mare în România decât în alte țări europene (EU: 82.88 / 100.000; RO: 220 / 100.000) – sursa WHO 2008, 2010.