“La răscruce de ape și drumuri – Beclean pe Someș”, este titlul primului film documentar despre orașul Beclean.

Producția prezintă istoria orașului de pe Someș cu “evenimente istorice stiute sau uitate” și le promite privitorilor, în special beclenarilor, 55 de minute de bogăție sufletească împletită cu mândria de a fi crescut și trăit pe aceste meleaguri.

“Becleanul este al doilea oraş ca mărime din judeţul Bistriţa – Năsăud, iar istoria sa bogată, monumentele si siturile arheologice care i-au rămas dovezi ale existentei sale milenare sunt doar cateva dintre motivele pentru care povestea lui trebuie spusa.

E o poveste adevarata despre oamenii care au trait in aceste locuri binecuvantate cu ape si dealuri, cu drumuri si bogatii naturale.   O poveste despre evenimente istorice stiute sau uitate, scrijelite in piatra si lemn ori scrise in pagini vechi, rasfoite cand si cand de invatati iscoditori pentrua le reda timpului prezent. Ca parte a Transilvaniei multietnicesi aici destinele oamenilor de tot felul s-au impletit si s-au destramat, au fost asemanatoare si diferite, dupa cum le-a atins istoria, adesea sangeroasa si cruda.

Becleanul de azi este, asadar, suma destinelor celor care au trait aici de-a lungul mileniilor. Arhitectura lui este rodul imaginatiei unor generatii care l-au construit. Este locul de unde au plecat oameni sa dobandeasca invatatura si sadaruiasca lumii din spiritul acestui spatiu. E locul unde au venit oameni si l-au imbogatit cu mintea si puterea lor.

Becleanul de azi si dintotdeauna este la fel  ca si Transilvania din care face parte: un loc unde vrei sa traiesti!”, este mesajul transmis în exclusivitate pentru Știri din Beclean de către producatorul general Ciprian Moldovan.

Potrivit lui Ciprian Moldovan, peste câteva zile filmul documentar va fi difuzat în premieră la Beclean la sediul Primăriei, de la ora 21.00.

Vom reveni cu data exactă a proiecției de îndată ce aceasta va fi făcută publică.

Cine a făcut posibilă această producție de film documentar?

Filmul documentar s-a bucurat de colaborarea profesorului ANDREI MOLDOVAN, profesorului AUREL PODARU, cercetătorului științific RADU ZAGREANU, preotului SZAKACS JANOS, de priceperea videografului Vasile Hertely și mai ales de sprijinul prof. ing. NICOLAE MOLDOVAN – primarul orașului Beclean.