„Vizita” inspectorilor antifraudă la Beclean în data de 6 februarie i-a luat prin surprindere atât pe comercianții beclenari, cât și pe locuitorii din oraș care au auzit de controale. Pe rețeaua de socializare Facebook au fost postate fotografii cu mașinile ANAF parcate în tot orașul, iar opinia publică a blamat inspectorii pentru amenzile date, mulți fiind de părere că au „exagerat” și că „ar fi trebuit să-i amendeze prima dată pe cei mari”. Pe de altă parte, au fost și utilizatori care au apreciat activitatea inspectorilor antifraudă fiind de părere că „lumea trebuie să fie corectă”. 

Știridinbeclean.ro a aflat de la Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF care au fost rezultatele controalelor efectuate în data de 6 februarie 2016, câte amenzi s-au dat în total și care a fost motivele pentru care  s-au aplicat sancțiunile.

Potrivit unui răspuns acordat în exclusivitate știridinbeclean.ro, inspectorii antifraudă din Oradea au controlat în total 33 de contribuabili din Beclean. Cu toții au fost selectați  în urma analizei de risc fiscal și a informațiilor provenite atât de la serviciul gratuit TelVerde (0800.800.085) la care au fost sesizate fapte de evaziune fiscală, cât și din surse specializate.

„La acțiunea de control, care a avut drept scop verificarea respectării obligației legale de fiscalizare a tuturor încasărilor prin intermediul casei de marcat de către comercianții en-detail, au participat 33 de inspectori antifraudă. În timpul verificărilor desfășurate, inspectorii antifraudă au constatat abateri pentru sancționarea cărora au dispus un avertisment și 59 de amenzi contravenționale în valoare totală de 230.000 de lei, din care cea mai mare a fost în valoare de 27.500 de lei, iar cea mai mică în cuantum de 1.000 de lei, precum și confiscări de sume în valoare de 6.458 de lei”, a precizat pentru știridinbeclean.ro Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al DGAF.

Cristea a mai subliniat faptul că „încălcarea obligației de a fiscaliza toate încasările prin intermediul casei de marcat, precum și cea de a întocmi și utiliza documente contabile pentru toate operațiunile economice efectuate” reprezintă cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legale și financiar-contabile constatate de către inspectorii din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea.

„Operatorii economici trebuie să se asigure că respectă legislația în vigoare și să întocmească acte justificative pentru toate operațiunile economice desfășurate”, a mai adăugat Alexandru Cristea pentru știridinbeclean.ro.