Cea mai modernă fermă de bovine din România se află la Orheiu Bistriței, în județul Bistrița-Năsăud. Se numește „Ferma Peica”, iar acolo trei tipuri de roboți fac toată treaba necesară creșterii bovinelor.

Spune asta și președintele Consiliului Județean BN, care a fost marți, chiar de 1 Mai, într-o vizită de lucru la ferma domnului Liviu Peica, unde vacile sunt mulse, curățate și hrănite doar de către roboți.

Datorită unei finanțări din fonduri europene, ferma deținută de domnul Liviu Peica (cu 259 de capete de animal și 150 ha de teren în lucru) a fost dotată cu roboți și tehnică de ultimă generație.

„Este o premieră și pentru mine și pentru cei aproape 200 de fermieri din județul nostru și din alte 14 județe care au venit să vadă roboții care hrănesc animalele, curăță bălegarul și mulg vacile. Toată această fermă funcționează cu doar doi muncitori și anul trecut a generat peste 850.000 de litri de lapte! Felicitări Liviu Peica, Ministerului Agriculturii și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui frumos proiect! Mă bucur că în numele Guvernului României, astăzi am avut vizita domnilor Daniel Botănoiu și Sorin Roșu Mareș, Secretari de Stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale! Ce se întâmplă la Ferma Peica de la Orheiu Bistriței este un model pentru întreaga Românie! Sper să fie multiplicat și în județ la noi și în toată țara!”, a menționat președintele CJ BN Emil Radu Moldovan pe pagina sa de Facebook, acolo unde a adăugat mai multe fotografii cu ferma pe care a numit-o „cea mai modernă din România”.

Proprietarul Liviu Peica, citat de Timp Online, precizează faptul că roboții au fost aduși la fermă cu ajutorul unui proiect în valoare de 750.000 de euro.

În prezent aceștia fac aproape toată treaba necesară creșterii bovinelor: doi roboţi mulg, unul face curat prin fermă, unul ridică mâncarea, iar unul dă lapte automat la viţei. Cei doi muncitori angajați se ocupă exclusiv de furajare și de supravegherea roboților.

Jurnaliștii de la Timp Online scriu aici mai multe despre povestea fermei de la Orheiu Bistriţei, care a început în 1992 din ambiția domnului Peica de a crește vaci de rasă.