Herghelia Beclean va găzdui și anul acesta Campionatul Naţional de Atelaje cu doi cai, care face parte din Calendarul Competiţional 2018 al Federaţiei Ecvestre Române.

Evenimentul va avea loc în perioada 15-17 iunie, la baza hipică a Hergheliei din Beclean.

„În zilele de 15, 16, 17 iunie la baza hipică a Hergheliei din Beclean se va desfăşura o etapă a Campionatului Naţional de Atelaje cu doi cai. Concursul de la Beclean face parte din Calendarul Competiţional pe anul 2018 al Federaţiei Ecvestre Române. Astfel, la mijlocul lunii iunie, timp de trei zile, de vineri până duminică, iubitorii de sporturi hipice se vor bucura din plin de frumosul spectacol ecvestru de la Beclean, având ocazia să admire cai extrem de valoroşi, exemplare cabaline deosebit de frumoase şi spectaculoase, antrenate pentru a participa cu succes la competiții de mare anvergură. Atelajele participante în competiţie, prezentarea şi sportivitatea conducătorilor de echipaje vor aduce un plus de atractivitate şi spectaculozitate pe parcursul celor trei zile de concurs”, se transmite prin intermediul unui comunicat al Primăriei Beclean.

Ce probe vor fi în zilele de concurs?

➡️ Vineri, 15 iunie:

Potrivit sursei citate, în prima zi, vineri, 15 iunie, într-un careu de 40/100 de metri, va avea loc proba de prezentare şi dresaj, prin care se verifică ritmul, impulsia, flexibilitatea, relaxarea și plasarea cailor, stilul și acuratețea figurilor executate cu atelajele de către concurenți.

Aceștia vor avea de executat schimbările cerute în progresie, atunci când capul animalului ajunge în dreptul liniei indicatoare.

➡️ Sâmbătă, 16 iunie:

În a doua zi competițională se desfăşoară proba de maraton, cea mai spectaculoasă etapă din concurs pentru public, punând la încercare rezistența fizică și pregătirea tehnică a cailor și a driverilor.

Traseul de maraton, cu o lungime de 15.700 de metri are mai multe etape: prima, cu alură liberă și pornirea atelajelor din zece în zece minute, presupune parcurgerea a 5.000 de metri, pe drumuri de țară și pe câmp, cu o viteză medie de 15 kilometri/oră; a doua, la pas, se desfășoară cu o viteză medie de 7 kilometri/oră, pe o lungime de 1.000 de metri; a treia, la trap, presupune mișcarea cu 15 kilometri/oră și trecerea prin opt obstacole naturale și artificiale construite din lemn și alte materiale, aplicându-se câte un punct de penalizare pentru fiecare 5 secunde petrecute într-un obstacol, cu riscul eliminării din probă pentru concurenții care depăşesc limita de 5 minute.

➡️ Duminică, 17 iunie:

În ultima zi de concurs, duminică, 17 iunie, se va derula proba de obstacole. În cadrul acestei probe, concurenţii vor avea de parcurs un traseu cu obstacole artificiale, porţi de conuri, cu o lățime a ,,porților” doar cu 10-15 centimetri mai mare decât ecartamentul roților din spatele trăsurilor.

Miza constă în evitarea penalizărilor cuantificate astfel: trei puncte pentru doborârea unui obstacol și un punct pentru fiecare două secunde de depășire a timpului de bază (cine încheie traseul fără penalizări intră în baraj).