O delegație condusă de Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, împreună cu directorul General al Regiei Naționale a Pădurilor/Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a efectuat sâmbătă o vizită de lucru în județul Bistrița-Năsăud.

Printre obiectivele vizitate s-a numărat și Herghelia din Beclean, unde oficialii au avut ocazia să vadă crescătoria de cai și chiar să călărească puțin.

Cu această ocazie s-a ajuns la concluzia că este necesară redeschiderea către public a tuturor hergheliilor de stat din țară, cu ore de echitație asigurate de instructori profesioniști sau plimbări cu trăsura, totul contracost, bineînțeles.

Totul s-ar concretiza în câteva luni de zile.

Pentru Beclean ar fi un lucru extraordinar, întrucât vara orașul este vizitat de numeroși turiști prin prisma Băilor Figa, care astfel ar avea alternativa unei super activități recreative.

Ministrul Ioan Denes a mărturisit că a învățat să călărească în adolescență și speră ca oamenii să se bucure din nou de cai, în special tinerii de azi, așa cum o făceau celelalte generații.

Pentru exemplificare, ministrul a suit pe un cal, urmându-i exemplul și directorul Regiei, apoi prefectul județului Ovidiu Victor Frenţ și, la final, primarul Becleanului Nicu Moldovan.

Potrivit Timp Online, Herghelia Beclean a fost înființată în 1970 ca depozit de armăsari, iar în 1978 s-a transformat în herghelie pentru creșterea cailor din rasa Semigreu Românesc, rasă omologată în 1985. Din 1992, la Beclean sunt și cai din rasa Lipțan varietatea neagră, linia de sânge Incitato. În prezent sunt 214 cai la Beclean și 18 mânji, 11 din rasa Semigreu Românesc și 7 Lipițan.