Festivalul Celtic Transilvania a ajuns în 2018 la cea de-a V-a ediție, iar organizatorii au anunțat faptul că evenimentul care a căpătat deja o anvergură internațională se va desfășura în perioada 20-21-22 iulie 2018.

Locul de desfășurare va fi tot pe platoul de lângă Băile Figa, la Beclean, la fel ca și în ceilalți ani. Locația de vis și activitățile potrivite tuturor vârstelor recomandă Festivalul ca fiind unul „pentru întreaga familie”.

„Festivalul Celtic Transilvania este un eveniment complex, unic în România, şi chiar în estul Europei, în care se combină armonios activitățile de reconstituire istorică a perioadei celtice a Transilvaniei, cu muzica folk, rock si metal. Acesta este un eveniment pentru întreaga familie, de la nepoți la bunici. Daca iubesti muzica folk, rock si metal, reconstituirea istorica, in special din perioada celtica a Transilvaniei (La Tene), iti place sa stai la cort in mijlocul naturii, urasti sa asculti artistii preferati in spatii inchise sau ingradite, sa stai la cozi imense, urasti sa fi departe de scena si nu poti intra in contact cu artistii atunci FESTIVALUL CELTIC TRANSILVANIA este exact ceea ce cauti!  In fiecare dintre cele 3 seri ale festivalului veti avea parte de concerte ale unor trupe sau artisti valorosi. Doar aici poti fi aproape de scena sau sa interactionezi cu artistul la o bere, intr-un cadru natural, amical. De asemenea, in cadrul acestui eveniment ne propunem să aducem în atenția publicului, printr-o atmosferă inedită, aspecte mai puțin cunoscute ale vieții celților si a altor civilizatii antice care între sec. VI. I.Hr. – IV D.Hr. au trăit în imediata apropiere a orașului nostru. Ai ocazia sa vezi pe viu istoria care ai citit-o in carti, sau sa afli lucruri noi, inedite. Pentru editia a V-a vom incerca sa tinem cont de sugestiilor voastre din chestionarul de feedback lansat dupa editia a IV-a, in alcatuirea line-up-ului, cat si in programul de reconstituire istorica. Cei veniți din alte localități pot campa la cort în imediata vecinatate a locației noastre, se pot caza la cabanele din satul de vacanță Băile Figa sau la multitudinea de pensiuni din zona. Deci nu uitați, în perioada 20-21-22 iulie 2018 pregatiți-vă să petreceți 3 zile şi 3 nopți de neuitat, la un festival unic, intr-o atmosfera unica! Vă aşteptăm!”, au transmis reprezentanții Asociației Celtic Transilvania printr-un comunicat de presă.

Cine sprijină Festivalul Celtic Transilvania?

„Ca in fiecare an, partenerul nostru de bază este Primăria Beclean, fără de care organizarea nu ar fi posibilă. Îi multumim pe această cale domnului primar Nicolae Moldovan pentru ca a inteles importanta evenimentului pentru orasul nostru. De asemenea, încă un partener de bază al festivalului in ultimele doua editii, fara de care nu am fi reusit, este Colegiul National „Petru Rares”. Multumim domnului director Nicula Cristian. Sperăm din suflet să fim sprijiniți mai departe și de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, ne dorim asta foarte mult”, au mai subliniat organizatorii Celtic Transilvania.

De ce un festival celtic la Beclean?

„Una dintre cele mai fascinante populaţii ale Europei antice au fost triburile celtice. Răspândiţi din insulele britanice până în Asia Mică, aceştia au sălăşuit pe arii largi în Europa, inclusiv pe teritoriul Daciei.
Prezenţa lor pe actualul teritoriu al României este semnalată, pentru prima oară, în a doua jumătate a sec. IV î.Cr. În procesul lor de migrare, celţii au urmat două rute, una de-a lungul Dunării, iar cealaltă de-a lungul munţilor Carpaţi. Unii vor rămâne pe teritoriul carpato-dunărean, unde vor întemeia oraşe, pe care Ptolemeu le consemnează pe harta sa.

La sfârşitul sec. IV î. Chr. are loc o avansare a acestora spre centrul Transilvaniei. Aici ei vor controla zonele cele mai fertile pentru agricultură şi creşterea animalelor, valorificând resursele de fier şi argint, precum şi bogatele zăcăminte de sare. După o perioadă de conflicte armate între patura dominantă celtă şi populaţia autohtonă a dacilor, între ele s-au stabilit raporturi de convieţuire. Arheologic, s-a constatat un transfer firesc de forme şi tehnici noi catre populaţia dominată şi comunităţile dace. Inventarul mormintelor atestă poziţia specială pe care o aveau războinicii, în special anumiţi şefi ai clanului înmormântaţi cu armele şi veşmintele lor bogat ornamentate. Deşi cultura celţilor stabiliţi în zonele transilvane aparţine tipologic culturii celte central-europene şi occidentale, anumite caracteristici sunt rezultatul unei „contaminari” produse prin impactul cu populaţiile locale cu care au venit în contact.

Una dintre cele mai importante necropole celtice din Transilvania este cea descoperită în localitatea Fântânele din judeţul nostru, cu peste 100 de morminte cercetate. Au fost stabilite trei puncte cu descoperiri funerare pe o distanţă ce nu depăşeşte 5-6 km. Căpeteniile, războinicii și femeile erau înhumate în trei tipuri principale de morminte: 1. Morminte de inhumaţie; 2. Morminte de incineraţie în groapă; 3. Morminte de incineraţie în urnă. Pe lângă resturile umane, din morminte au fost recuperate diferite materiale arheologice, în special vase ceramice, unele conservate impecabil, dar şi mai multe obiecte de podoabă din bronz/fier sau cu întrebuinţare casnică.

Pentru acest spaţiu, care corespunde din punct de vedere administrativ judeţului Bistriţa-Năsăud, sunt înregistrate un număr însemnat de alte necropole celtice, identificate în perimetrele localităţilor Dipşa, Cepari, Galaţii Bistriţei, Archiud, Şopteriu, Orosfaia. Pe lângă cimitirele amintite, în zona Bistriţei se mai cunosc o serie de materiale, foarte probabil desprinse tot din morminte.

Asociaţia ” Celtic Transilvania ” Beclean vine astfel în faţa publicului cu o poveste nouă, inedită pentru meleagurile transilvănene, acea a Celţilor.

Într-o Europă ce se doreşte a fi unitară, însă marcată încă de ,, traume’’ naţionale povestea celţilor poate un frumos exemplu de liant între diferitele părţii ale continentului.

Alegerea oraşului ca punct central al activităţii noastre nu este unul întâmplător. Situat la periferia acestei enclave celtice de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, oraşul Beclean constituie un punct excelent în care să se desfăşoare un festival închinat memoriei acestor războinici.

Dacă momentan descoperiri arheologice sigur celtice lipsesc de aici, importanţa celor câtorva situri arheologice din arealul oraşului Beclean, unele contemporane cu aceştia, cum este cetatea dacică de pe Bileag, recomandă desfăşurarea unui festival tematic de anvergură axat pe reconstituire istorica şi muzică. Iar locaţia de desfăşurare a Festivalului Celtic Transilvania este una la fel încarcată de istorie, Băile Figa, locul unde se află una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale ultimilor ani din Europa, situl arheologic de exploatarea preistorică a sării. Descoperirile de aici atestă funcţionarea acestor exploatări şi în timpul prezenţei celţilor pe acest meleaguri.
Plasat într-un context istorico-arheologic bine conturat, în apropierea unui sit arheologic de importanţă europeană, apariţia unui festival cultural de anvergură dedicat lumii celtice poate constitui o nouă atracţie şi provocare pentru publicul interesat de trecutul zonei Transilvaniei şi o bună oportunitate de promovare a Becleanului şi împrejirimilor sale”, a explicat dr. Radu Zăgreanu, muzeograf și membru al Asociației Celtic Transilvania.

Credit foto: Teglas Adrian

Cum a luat ființă Festivalul Celtic Transilvania?

Festivalul Celtic Transilvania este marca înregistrată a Asociatiei Celtic Transilvania Beclean.

„Pornind la drum cu prima in anul 2014 ca o „petrecere” locală, am ajuns pas cu pas sa devenim un festival international de calitate, recunoscut ca etalon de calitate intre festivalurile de gen din Europa.

In fiecare an primim solicitari de participare de la muzicieni si reenactori din diverse tari, din intreaga lume, ceea ce inseamna o recunoastere a valorii si dimensiunii culturale a acestui festival.

Dupa editia a III-a Festivalul Celtic Transilvania a fost nominalizat la premiile METALHEAD AWARD la categoria ‘Best Romanian Emerging Festival’ avand ca oponenti festivaluri comerciale puternice. Nu doar ca am fost nominalizati dar am ajuns si in finala, in top 5, unde ne-am clasat pe locul 2 lasand in urma asa cum am spus nume grele din domeniul show biz-ului muzical, la categoria festival.

La fel ca si la precedentele editii, festivalul va avea doua componente distincte care se completeaza reciproc, activitatile de reconstituire istorica si concertele de muzica folk si rock.

Publicul participant la eveniment va putea cunoaște prin intermediul conferințelor, workshop-urilor și spectacolelor caracteristici ale modului de viață din perioada epocii La Téne precum folclorul mestesugurile acestei civilizații. De asemenea, la editia care urmeaza se va pune accent pe activitatile reconstituire istorica si pe impactul vizual al acestor activitati.

Locatia festivalului a fost atent aleasa, pe platoul de vizavi de Baile Figa, o zona pitoresca la margine de padure, de unde se vad in departare muntii care stau de straja.

Vecinatatea cu Baile Figa este ideala pentru festivalul nostru in ideea ca vom avea un aflux important de public si din randul turistilor veniti in statiune. In aceea perioada conform statisticilor din anii trecuti se vor afla in statiune in jur de 8.000-10.000 de persoane pe zi.

Estimăm că vor participa la activitățile desfășurate în cele trei zile ale festivalului în jur de 5.000-6.000 de persoane pe zi, public fidel, venit special pentru festival. Facem aceste estimari pe baza datelor de la editiile trecute, cât si a cresterilor evidente de la an la an. Acestui public se vor alatura si un numar important turisti veniti in weekend la Baile Figa”, au mai precizat reprezentanții Asociației Celtic Transilvania.

Sursa foto: FB Celtic Transilvania

Avanpremiera programului propus pentru ediția din acest an:

1. Reconstituire istorica

Publicul va avea parte de o serie de activitati de reconstituire istorica legate de specificul perioadei care dorim sa o aducem in discutie si vor fi structurate astfel incat sa fie pe placul tuturor categoriilor de varsta.

2. Activități demonstrative:
​- expoziții îmbrăcăminte celtică;
​- demonstrații de lupte 1 la 1, 2 la 2;
​- demonstrații de tir cu arcul;
​- demonstrația cavaleriei dacice;
– demonstratii de lupta ale celtilor;
​- lupte de gladiatori;
​- prezentari de arme.
​- prezentare viata militara garnizoana romana
​- organizare si tactica militara romana
​- lupte intre barbari si romani
​- activitati artistice romane si barbare ( dansuri, muzica)

3. Activități interactive cu publicul (copii și adulți):
​- de tir cu arcul;
​- aruncarea cu sulița;
​- jocuri dacice;
​- jocuri celtice
​- atelier de țesut la razboi;
– atelier de prelucrare a lemnului;
​- atelier de confecționare a camășilor din zale de fier;
– atelier de confectionat podoabe;
​- atelier de fierarie.

​Aceste activitati vor fi sustinute de catre trupe de reenactment din tara si strainatate, alcatuite in principal din specialisti, arheologi si istorici, pentru o reconstituire istorica cat mai apropiata de realitate. Reconstituirile se vor desfasura pe baza informatiilor si datelor stiintifice provenite din cercetari. Dintre reenactorii care vor participa la editia a V-a, 2018 nominalizam trupele „ Geto-dacii din Moldova” , Furor Getorum, Historia Renascita, Terra Taurina, etc.

4. Concerte folk/rock

Pe lângă activitățile demonstrative și interactive in editia a V-a un loc important îl ocupă și activitățile concertistice grupate pe genuri muzicale (folk, celtică și rock), activități cărora li se vor aloca câteva ore în fiecare seară a festivalului. Concertele vor fi susținute de artiști în vogă ai genurilor alese, atat din Romania cat si din strainatate, invitați pe criterii valorice nu comerciale.
Din numeroasele solicitari de la diverse trupe si artisti atat din Romania cat si din strainatate am ales cateva conform unor criterii valorice si pe baza preferintei publicului.

Artistii alesi sa concerteze la editiia a – V-a, 2018, sunt:

1. IRDORATH ( Belarus) – fantasy folk – una dintre trupele in voga in Europa fiind invitati permanenti la marile festivaluri de profil
2. ALTAR OF OBLIVION (Danemarca) – maestrii danezi ai genului epic doom metal
3. PLEMYA (Belarus) – experimental etno metal – trupa descoperita si lansata de catre noi la editia 2017 a festivalului celtic, in prezent cea mai in voga trupa pe segmentul genului
4. VRANI VOLOSA (Bulgaria) – cea mai titrata trupa din Europa a genului pagan metal
5. SELFISH MURPHY (Romania) – celtic punk. Trupa romaneasc care da lectii de muzica celtica chiar si irlandezilor. Se vede acets lucru din calendarul incarcat el turneelor europene sustinute in fiecare an
6. BEAUTY AND THE RAT (Romania) – alternative/grunge
7. ERA DIVINA (Romania) – simfonic metal
8. AETHER (Polonia) – melodic death metal – trupa descoperita si lansata de catre noi la editia 2017 a festivalului
9. HTETHEMETH (Romania) – experimental metal – ceam mai originala trupa din Romania, a reprezentat tara noastra la vestitul festival Wacken din Germania
10. ZNICH ( Belarus) – folk metal – o trupa cu peste 20 de ani vechime, maestrii folk metalului din Belarus
11. HAMYRIS (Romania) – melodic death metal- trupa descoperita si lansata in 2016 la festivalul celtic
12. SYN ZE SASE TRI (Romania) – simfonic black metal – cea mai titrata trupa e genului din Romania. Pe ultimul lor album au fost invitate sa cante cele mai mari nume ale scenei rock din Romania, Nicu Covaci, Kempes, Aura, etc.
13. CORBU (Romania) – etno rock
14. OPEN ACCES (Polonia) – simfonic folk metal
15. NIBURTA (Ungaria) – folk core metal – Cea mai titrata trupa a genului din Ungaria
16. HOK-KEY (Belarus) – folk metal – alaturi de Znich sunt considerati parintii folk metalului din tara lor
17. ANDREW MCGUINNES (Irlanda) – irish folk rock – politician si rocker ijn acelasi timp a fost primarul orasului Kilkenny si unul dintre cei mai infocati promoteri ai Romaniei in strainatate. Andrew va fi la a 4 –a lui prezenta in cadrul festivalului celtic
18. HIRAETH (Romania) – melodic death metal
19. THERMAL FAULT (Romania) – heavy metal
20. VERONICA FIZESAN (Romania) – simfonic/opera metal – prim soprana a Operei Romane din Cluj, Veronica va pregati special pentru festivalul celtic cateva bijuterii ale genului metal intr-o alta maniera interpretativa
21. CELTIC FAIRIES (Gina & Veronica) (Romania) – lied/opera/rock/metal – un proiect care a luat nastere la initiativa noastra si va fi o surpriza pentru public. Proiectul este un duet intre Veronica Fizesan soprana a operei din Cluj si Gina vocalista in trupa black metal Ethernus.
22. AN THEOS (Romania) – folk metal – pionierii genului in Romania
23. SYMPHRESS (Romania) – progresiv rock
24. GAV (Romania) – heavy metal

Credit foto: Sebesi Boroka

Alte activități speciale:

1. TARGURI SI EXPOZITII
​În cadrul festivalului vor fi organizate standuri cu produse de artizanat la care vor fi invitați artizani și meșteșugari populari să își expuna/vândă creatiile, standuri cu produse tradiționale alimentare, standuri cu produse ale sponsorilor, standuri informative,
etc.
2. ACTIVITATI SPORTIVE
In cadrul editiei din acest an publicul va avea parte si de intreceri sportive, respectiv un cros organizat in colaborare cu o asociatie sportiva. Traseul crosului va fi stabilit in perioada premergatoare evenimentului si se va desfasura in imediata vecinatate a Bailor Figa. Ne propunem ca acest traseu sa porneasca de la intrarea in Bai si sa continue prin padura Figa inspre localitatea Rusus de Jos si retur. Concureenti vor fi recompensati cu diverse premii.

Cine este publicul țintă?

Principalul public tinta il dorim un segment cât mai larg din populația judetului, în principal ne dorim prezența tinerilor, a familiilor cu copii, parinti si bunici, deoarece evenimentul a fost gandit ca o manifestare inedita pentru intreaga familie si pentru categorii largi de varsta.
Festivalul Celtic Transilvania etaleaza manifestări inedite și cu o capacitate semnificativă de asimilare a informațiilor transmise în cadrul acestui eveniment, cu scop educațional. În acest scop vom adapta mijloacele de mediatizare în așa fel încât ele să aibă o rată de impact cât mai mare în rândul segmentului de public vizat.
​Alta categorie tintita este publicul pasionat de istorie și reenactment din intreaga tara si iubitorii de traditii arhaice.
Am lasat la urma categoria cea mai mare de participanti pe care ii atrage festivalul Celtic Transilvania, fani ai muzicii folk, rock si celtic din intreaga tara si din tarile vecine.
Imbinarea activitatilor este inedita dar binevenita, oferind publicului care vine pentru muzica o portie buna de istorie pe viu, iar cei care vin pentru partea istorica festivalul le ofera bonus o paleta larga de concerte din diverse genuri.

Toate AVANTAJELE EVENIMENTULUI:

„Festivalul CELTIC TRANSILVANIA, un festival unic la nivel national, este o oportunitate de a face cunoscut orașul nostru și atracțiile sale turistice Baile Figa, Herghelia, castelele si conacele Bethlen, Cimitirul Bethlen, Cimitirul evreiesc si alte locuri frumoase din imprejurimi, unui public care în alt context nu ar fi venit la Beclean si nu ar fi cunoscut aceste atractii. Ne referim aici la pasionații de istorie dintre publicul țintă și de fani ai muzicii și formațiilor din oferta concertistică a festivalului.
De asemenea turistii veniti in localitatea noastra si implicit la Baile Figa vor avea o alternativa in plus pentru a se simti bine impreuna cu familia.
Considerăm că o bună promovare a obiectivelor turistice în perioada festivalului va face ca o mare parte dintre participanți să revină la Beclean și în alt context, pur turistic, sau să facă cunoscută oferta turistică rudelor, prietenilor, etc., acest lucru însemnând un câstig pentru bugetul local și imaginea orașului.
Acesta este un fapt concret deoarece o mare parte dintre cei prezenti special la festival ne-au semnalat faptul ca s-au intors impreuna cu familia sau prietenii pentru relaxare la Baile Figa.
Deci luand pe ansamblu, Festivalul Celtic Transilvania reprezinta un plus pentru orasul nostru in principal si pentru judetul Bistrita Nasaud in general atat din punct de vedere al impactului turistic cat si cel economic.
Impactul turistic genereaza implicita si castiguri economice. Facand un simplu calcul dupa editia 2017 din cei peste 3500 persoane public fidel sa consideram ca acestia cheltuit fiecare in medie 100 lei pe zi (cazare, acces la Baile Figa, mancare, bautura, suveniruri) de aici reiese ca in cele 3 zile de festival acestia au lasat in Beclean 1 050 000 lei, deci aproximativ 235 000 euro. Aceste venituri sunt impartite intre administratia locala prin contravaloarea biletelor de acces la Baile Figa, si comerciantii locali prin plata serviciilor de cazare si a produselor cumparate de catre participanti.
Putem spune ca in acest fel cheltuielile de sustinere a festivalului sunt recuperate si genereaza profit pentru comunitatea locala, in plus genereaza si imagine pozitiva orasului Beclean si judetului nostru.
Concertele vor fi filmate cu mai multe camere fixe si mobile de catre un car TV si proiectate pe doua ecrane led montate in lateralele scenei.
De asemenea concertele vor fi transmise live pe internet pe pagina de facebook a Asociatiei Celtic Transilvania si pe pagina festivalului”, mai spun organizatorii.

CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND ASOCIAȚIA:

Asociaţia CELTIC TRANSILVANIA înființată în 5 august 2014, este o organizaţie profesională nonguvernamentală, non-profit și independentă, înființată prin liberul consimţământ al membrilor săi și este constituită pe principiul liberei asocieri dintre totalitatea asociaților înscrişi în evidenţele sale. Asociația îşi desfăşoară activitatea autonom, acţionează în concordanţă cu interesul membrilor săi. Este creată ca persoană juridică de drept privat și funcţionează în conformitate cu legislaţia în vigoare “O.G. 26/2000”.
Asociaţia Culturală CELTIC TRANSILVANIA are următoarelor scopuri:
(1) Promovarea patrimoniului istoric, cultural si arheologic din zona Transilvaniei, încurajarea şi stimularea dezvoltării regionale şi locale prin activităţi culturale, artistice, educaţionale, sociale, umanitare şi de turism, conservarea si redescoperirea traditiilor folclorice, cercetare, pregătire şi perfecţionare profesională, sprijinirea şi dezvoltarea meşteşugurilor şi artelor traditionale;
(2) Protejarea, conservarea, restaurarea, recuperarea şi valorificarea patrimoniului cultural, istoric, artistic, tehnic şi arhitectural mobil, imobil (material) şi imaterial;
(3) Sprijinirea şi promovarea copiilor şi tinerilor, în general, a studenţilor şi cercetătorilor, în particular;
(4) Promovarea dezvoltarii economice, morale si spirituale in toate formele sale;
(5) Promovarea cunoasterii, comunicarii, intelegerii si cooperarii intre oameni;
(6) Dezvoltarea constiintei si capacitatii de asumare a responsabilitatilor civice si umane;
(7) Implicarea in rezolvarea unor probleme concrete ale societatii actuale.
​De-a lungul timpului Asociatia Celtic Transilvania a avut colaborari cu foarte multe scoli din judetul Bistrita Nasaud in cadrul unor programe educative initiate de catre noi pe diverse teme istorice.
De asemenea avem o relatie de colaborare foarte stransa cu Complexul Muzeal Judetean si cu Muzeul Graniceresc Nasaud elaborand impreuna diverse actiuni si activitati.
Am mai avut de asemnea si un parteneriat cu Consiliul Judetean Bistrita Nasaud obtinand o finantare in vederea construirii unei machete reprezentand un sat celtic. Aceasta macheta este unica in Romania si a fost construita de catre elevii Scolii Generale Grigore Silasi Beclean sub indrumarea specialistilor nostri si ai Complexului muzeal. Aceasta macheta a fost expusa cu ocazia diverselor manifestari si expozitii tematice in tara. In prezent se afla in pastrare la Complexul Muzeal Judetean Bistrita Nasaud.

​In plus suntem implicati activ si in viata sociala a comunitatii locale si judetene prin actiunile care le initiem sau participam in calitate de parteneri:
Am initiat Marsul solidaritatii pentru Alex Toma – actiune umanitara, am oferit consultanta gratuita sinistratilor din judet pentru ai ajuta sa obtina diverse fonduri sau oferindu-le proiecte de constructii gratuite.
Suntem participanti traditionali si la Maialul Maghiar Bistritean unde in anii trecuti am obtinut premiul special la concursul de gatit.

DATE DE CONTACT

Asociatia Celtic Transilvania Beclean, str. Ion Creanga, nr. 38 B.

Presedinte: Narcis Muresan – 0743577716
Vicepresedinte: Caius Carcu – 0745361060
Secretar: Radu Zagreanu – 0740018928
Presedinte de onoare: Ovidiu Filip

https://www.facebook.com/CelticTransilvania/
https://www.facebook.com/events/785251488312741/

E-mail : celtic_transilvania@yahoo.com
celtictransilvania@gmail.com

Echipa de productie :
Narcis Muresan, Caius Carcu, Diugan Samson, Filip Ovidiu, Zagreanu Radu, Marza Doru, Panfiloiu Claudiu, Hertely Vasile, Hotima Radu, Zagreanu Cristiana, Platon Alin, Kerekes Zoltan, Kozics Tibi, Caius Diugan, Nelu Campan, Marius Nagy, Vasile Marcu, Calin Sasarman, Berkessi Andrei, Petria Gina, Ioan Simijdean, Eduard Ilea.

Când au avut loc edițiile anterioare:

Editia a I-a – 09 iulie 2014

Editia a II-a – 26-27-28 iunie 2015

Editia a III-a – 22-23-24 iulie 2016

Editia a IV-a – 21-22-23 iulie 2017