Primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, are în plan mai multe proiecte care să contribuie la reabilitarea Becleanului, oraș aflat în ultimii ani într-un amplu proces de modernizare, mai ales cu ajutorul fondurilor europene, capitol la care administrația locală este campioană la nivel județean.

De pe agenda primarului nu lipsesc renovarea a două școli, asfaltarea și pavarea drumurilor și aleilor din cartierul și satul de vacanță de la Băile Figa, proiectul de mobilitate urbană în valoare de 5 milioane de euro, precum și înlocuirea tuturor conductelor de apă vechi din oraș și din cartierele aparținătoare.

Și, poate cel mai important pentru turiști, bazinul mare de la Băile Figa va avea apă încălzită.

„Avem câteva obiective care sunt deja licitate, pentru unele dintre ele lucrările vor începe chiar cu luna octombrie și probabil o parte vor fi gata chiar la final acestui an sau la începutul anului viitor. De exemplu, mult așteptatata reabilitare totală a școlii generale din Coldău, unde avem aproape un milion de lei alocați (n.r. 9 miliarde de lei vechi), bani veniți prin PNDL de la Ministerul Dezvoltării, precum și școala din Figa, unde avem alocați 1,2 milioane de lei pentru reabilitare totală. Apoi, avem câteva lucrări care deja încep la satul de vacanță de la Băile Figa, acolo unde se pavează toate aleile, iar pentru drumurile din Podirei și din satul de vacanță pregătim toate documentațiile necesare pentru a fi reabilitate zece drumuri din Podirei, respectiv cinci drumuri la cabane, un proiect în valoare totală de aproape 70 de miliarde lei vechi. Tot la Băile Figa se construiește chiar în această perioadă încă un set de toalete, exact în oglindă cu cele existente, pentru că era nevoie să se construiască unele noi mai aproape de zona de terasă. În paralel cu această lucrare, ca o altă noutate pentru turiști, vom pregăti sistemul de încălzire a apei de la bazinul mare, deoarece am observat că este o necesitate, mai ales pentru zilele mai puțin călduroase.
Mai departe, deja s-a trimis la Minister repartiția fondurilor care să se aloce anual pentru construcția Centrului SPA, fiind o lucrare de 27,5 de milioane de lei în total, am decis o repartiție de 9,1 de milioane de lei pe an, așa cu siguranță se va putea bugeta și acest proiect. Apoi, aș dori să îi informez pe cetățeni că deja e licitată proiectarea la noua Casă de Cultură, acel Centru Multifuncțional care va fi construit în Piața Mare, chiar sunt curios cum va arată proiectul final, pe care evident îl vom prezenta tuturor. Am depus deja proiectul de mobilitate urbană în valoare de cinci milioane de euro, este primul proiect depus la ADR N-V, iar condiția de „primul venit-primul servit” este îndeplinită, iar asta înseamnă că șansele să primim finanțare este una foarte mare.
Sigur că pe finalul acestui an, în lunile Noiembrie și Decembrie vom pregăti intens toată perspectiva anului 2018, iar la finalul decembrie vom putea anunța care sunt toate proiectele care vor primi finanțare și vor fi derulate în anul următor.
Anul acesta am depus eforturi mari pentru a pregăti toate proiectele, a fi mature, a le ridica la un nivel la care să se poată pune în practică.
Deja sunt foarte avansate studiile de fezabilitate pentru reabilitarea termică a celor nouă blocuri din oraș, selectate în prima fază pentru accesarea de fonduri europene, dosarele vor fi depuse în cel mult o lună și vor fi finanțate fără nicio problemă. Tot la categoria fonduri europene, suntem bucuroși că avem posibilitatea de a accesa un nou proiect pentru reabilitarea de străzi, ca o continuare a proiectului de mobilitate, prin care străzile Morii, Grigore Silași, Someșului, Dobrogeanu Gherea și Aleea Trandafirilor vor arăta la standarde, ca să completeze modernizarea centrului orașului. Practic, toate aceste străzi vor intra intr-un nou proiect de reabilitare a centrului orașului.
Practic, vă garantez ca în următorul an tot orașul va prinde contur, sigur va fi un an în care orașul va intra din nou în șantier, dar va fi un șantier binevenit, de care toți cetățenii se vor bucura la final pentru că rezultatul va fi unul deosebit pentru comunitate„, a declarat edilul-șef al orașului de pe Someș.

Primarul Becleanului a mai anunțat faptul că toate conductele vechi de apă din oraș vor fi înlocuite tot de anul viitor și tot cu ajutorul fondurilor europene. În plus, vor fi racordate la noul sistemul de canalizare al orașului toate cartierele limitrofe ale Becleanului, precum și zonele periferice ale Becleanului: Coldău, Valea Viilor, pe drumul spre pasarela de către Bistrița, sau la Băile Figa, printre altele. Proiectul face parte din partea a doua a Masterplanului de apă și canal, desfășurat la nivel județean.

Vă amintim că în ultimii doi ani de zile Becleanul a căpătat o nouă „față” grație proiectului european de reabilitare a Parcului Central, proiect cu ajutorul căruia s-a putut practic moderniza întreg centrul orașului.