Inundatii la Beclean! Orașul Beclean și încă trei comune din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost afectate miercuri seara de inundaţiile produse de ploile torenţiale! Apa a acoperit mai mulţi kilometri de drumuri, hectare de teren şi a ajuns în curţile unor gospodării, potrivit bilanţului comunicat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), arată Agerpres.

În data de 15 iunie, în intervalul orar 19,00 – 24,00, a fost emisă o atenţionare hidrologică cod galben, reprezentând scurgeri importante de pe versanţi, cu depăşiri ale cotelor de atenţie în zona bazinului Someşului Mare, respectiv trei atenţionări cod galben vizând frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi ploi cu caracter de aversă ce au depăşit local 20-25 litri pe metru pătrat.

Care au fost toate localitățile afectate

În satul Mocod, comuna Nimigea, şanţurile nu au putut prelua întreaga cantitate de apă pluvială, astfel că o stradă a fost inundată pe o distanţă de aproximativ 200 metri, iar apele au ajuns în curtea unei gospodării. Din cauza vântului, pe DN 17 D, la ieşirea din localitatea Mititei, a căzut un arbore şi a blocat circulaţia pe un sens de mers.

În comuna Spermezeu, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CSLU) a acţionat cu un buldoexcavator pentru decolmatarea a şapte podeţe şi a unui drum forestier, afectat pe o distanta de circa cinci kilometri. De asemenea, au fost inundate un hectar de teren arabil şi două hectare fâneţe.

În comuna Târlişua au fost afectaţi doi kilometri de drum judeţean, patru kilometri de drum comunal, doi kilometri de drum forestier, cinci kilometri de drum agricol, 10 podeţe şi şanţuri pe o lungime de doi kilometri. Au fost inundate 10 hectare de teren arabil şi cinci gospodarii.

Inundatii la Beclean

În oraşul Beclean, şanţurile nu au făcut faţă cantităţii mari de precipitaţii căzute, astfel că două gospodării şi o jumătate de hectar de teren arabil au fost inundate. Pentru sprijinirea gospodăriilor afectate, au acţionat CLSU Beclean şi un echipaj de la Garda de Intervenţie Beclean a ISU, cu o motopompă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud monitorizează, în continuare, situaţia din teren şi alocă resursele necesare sprijinirii populaţiei în cazurile unde este nevoie.