„Becleanul se dezvoltă sub ochii noștri!” și ”cu bune sau rele, anul 2015 este ”anul Becleanului””! Asta poate spune cu tărie orice trecător, vizitator, cârcotaș sau simplu cetățean al orașului de pe Someș, văzând cum prind contur toate proiectele de modernizare a Becleanului.

Aflat în plin proces de modernizare, orașul Beclean a căpătat contur, iar „noua față” se datorează mai ales unui efort concentrat pe care orășenii și administrația locală l-au înțeles pe deplin.

„Faptul că avem un sfârșit de an frumos, cu temperaturi peste media normală, ne dă șansa să finalizăm tot ce ne-am propus pentru 2015. Se lucrează etapizat, știm exact tot ce trebuie să facem în fiecare zi. Beclenarii trebuie să știe de exemplu că niciun capăt de stradă nu are voie să treacă neobservat și niciun bec nu va rămâne neschimbat, pentru că asta ne-am propus în anul bugetar care se încheie la data de 31 decembrie 2015: nimic să nu treacă neobservat”, a precizat în exclusivitate pentru Știri din Beclean primarul Nicolae Moldovan

Potrivit edilului-șef al urbei de pe Someș, există o listă cu 20 de priorități pe care administrația locală și le-a propus pentru finalul lui 2015. Deja o serie dintre aceste lucrări au fost prezentate în grupul Știri din Beclean, așa cum au fost pistele de biciclete sau refacerea iluminatului stradal, dar sunt multe care se află în plină desfășurare.

Vă prezentăm mai jos lista celor 20 de proiecte ale finalului de an la Beclean:

 1. Finalizarea lucrărilor de reabilitare la Spitalul Orășenesc Beclean;
 2. Continuarea lucrărilor la Campusul Colegiului Național „Petru Rareș”, finalizarea este programată pentru 2016;
 3. Finalizarea Stației de Epurare Beclean. Recepția lucrărilor are loc în data de 24 noiembrie 2015;
 4. Finalizarea modernizării Parcului Central Beclean;
 5. Modernizarea spațiului din jurul Catedralei Ortodoxe Beclean (a fost refăcut inclusiv sistemul de canalizare);
 6. Lucrări și în jurul celorlalte Biserici din oraș;
 7. Finalizarea sistemului de distribuție de GAZ din oraș, îndepărtarea țevilor vechi și refacerea trotuarelor;
 8. Pietruirea cu gredere a capetelor de drum, acolo unde au fost străzi asfaltate în ultima perioadă;
 9. Finalizarea lucrărilor pe câteva străzi care au început să fie asfaltate în această toamnă: ex. Lucian Blaga;
 10. Asfaltarea unei străzi din Coldău (centura Coldăului);
 11. Începerea asfaltării străzilor Ion Luca Caragiale și Someșului;
 12. Pavarea trotuarelor din Rusu de Jos;
 13. Pavarea trotuarelor de pe Grigore Silași (fostul 6 Martie). Se finalizează o singură parte până la sfârșitul anului, iar cealaltă parte va fi pavată anul viitor;
 14. Continuarea lucrărilor de construcție la Judecătoria Beclean;
 15. Amenajarea festivă a orașului, cu surprize pentru zona centrală a Becleanului;
 16. Acordarea de titlu de cetățean de onoare pentru personalități ale orașului;
 17. Plombarea unor străzi, acolo unde este nevoie;
 18. Refacerea stâlpișorilor de protecție de pe marginea drumului;
 19. Repararea iluminatului public (înlocuirea becurilor arse pe toate străzile) ;
 20. Pregătirea spațiilor verzi pentru primăvară.

CUM va arăta Becleanul după ce proiectele de modernizare vor fi gata – FOTO

Vă amintim faptul că în cel mai recent interviu acordat în exclusivitate publicației Știri din Beclean, primarul Nicolae Moldovan a subliniat faptul că un rol important la îndeplinirea tuturor planurilor administrației locale îl au și cetățenii, care au contribuit la bugetul local.

Întotodeauna când îți propui la începutul anului proiecte, nu poți să estimezi exact dacă constructorul își face treaba, dacă banii vin așa cum ți i-ai conceput de la Guvern sau de la Uniunea Europeană, sau din bugetul local, din taxele sau impozitele cetățenilor. Dar, dacă ai (n.r. bani în buget) îți permiți să le mai faci (n.r. proiecte). Nu toate îți ies întotdeauna. Tu îți propui, estimezi, faci o estimare a bugetului. Așa vom face și în 2016, vom face o estimare a bugetului: atât încasăm, atât avem de mers la Uniune, la Guvern, și atunci în cursul unui an poți avea surprize: pozitive sau negative. Noi de data asta, în 2015 am avut pozitive”, a explicat primarul Becleanului modul în care se face administrație.

Mai departe, primarul a explicat pentru Știri din Beclean faptul că și vremea bună de afară este un factor important.

„Și cetățenii și-au adus contribuția la timp și, așa cum se cuvine, și Guvernul și-a făcut datoria, și Uniunea Europeană și-a transmis la timp toate contractele pe care le-am avut, deci, a fost un an bun 2015 pentru Beclean. Dar, nu întotdeauna sunt anii foarte buni, sau vremea să țină cu noi așa timp îndelungat, așa cum se întâmplă acum”, a mai subliniat Nicolae Moldovan.

În prezent, mai multe proiecte de modernizare a Becleanului au intrat pe ultima sută de metri, iar muncitorii lucrează la foc continuu pentru a reuși să finalizeze la timp lucrările. Potrivit primarului, dacă vremea va continua să fie la fel de bună, cu temperaturi destul de ridicate pentru această perioadă a anului, mai multe străzi vor fi asfaltate complet, zona fântânii arteziene va prinde contur, iar parcul central va fi inaugurat în curând.

Citește și: EXCLUSIV. Cum vede primarul Nicolae Moldovan colaborarea cu un GUVERN de tehnocrați