„Întotdeauna mi-a făcut o mare plăcere să trec pe acasă și nu mi-a fost rușine nicăieri să spun că sunt get-beget beclenar”, sunt cuvintele pe care academicianul Liviu Maior le-a subliniat în fața unei audiențe numeroase la Beclean, prezente în cadrul unui eveniment dedicat celui mai recent volum al său: „Doi ani mai devreme. Ardeleni, bucovineni şi basarabeni în război, 1914-1916”.
Cartea prof. univ. dr. Liviu Maior a fost lansată la Beclean marți, în sala festivă a corpului nou de clădire al Campusului Colegiului Național ”Petru Rareș”, iar printre invitați s-au numărat primarul Nicolae Moldovan, istoricul Alexandru Bud, editorul și poetul Vasile Dâncu, viceprimarul Ștefan Mathe, profesorii și totodată consilierii locali Florian Filip și Vasile Pop, precum și numeroși alți dascăli ai școlilor din Beclean, sau simpli iubitori de carte. Gazda evenimentului a fost directorul Colegiului Național ”Petru Rareș”, profesorul Mircea Cristian Nicula.
„De obicei nu am emoții la astfel de evenimente, însă astăzi este unul cu totul special și am o emoție aparte pentru că este vorba despre domnul Liviu Maior, care este și cetățean de onoare al orașului nostru, este un om de excepție pentru Beclean. El este cel care a fost tot timpul alături de comunitatea noastră, demonstrându-ne la tot pasul că este mândru de originile sale și a pus umărul la construirea multor proiecte importante pentru Beclean, fiind persoana la care am putut găsi mereu un sfat”, a spus primarul Nicolae Moldovan, la eveniment.
„Vă mulțumesc mult pentru faptul că m-ați primit acasă pentru lansarea volumului meu. Este o carte la care am ținut foarte mult și sunt foarte bucuros că am reușit să o termin. Vă mulțumesc! Sunt foarte mândru că sunt beclenar și peste tot pe unde mă duc numele Becleanului este rostit. Am mai spus-o și o repet: cu cât trăiești mai mult în București, cu atât iubești mai mult Ardealul”, a mai adăugat prof. univ. dr. Liviu Maior.
La finalul lansării de carte, la care au mai vorbit și profesorii de istorie beclenari Ligia Dănilă și Florian Filip, Liviu Maior a acordat o sesiune de autografe pentru cartea sa.
Despre academicianul Liviu Maior
Liviu Maior s‐a născut pe 2 octombrie 1940 în Beclean, judeţul Bistriţa‐Năsăud. A devenit doctor în istorie (1974) al Universității „Babeș‐Bolyai”, iar din anul 1990 a fost profesor universitar titular și conducător de doctorate la Facultatea de Istorie și Filosofie în cadrul aceleiași universități. A reînfiinţat Centrul pentru Studii Transilvane (care a funcţionat iniţial în perioada 1942‐1948), al cărui director a şi devenit în 1991, organizând activitatea acestei instituţii ştiinţifice după principii moderne. În 1996 s‐a transferat la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti.
Între 1992 şi 1996 a fost ministrul Educaţiei și a exercitat funcția de președinte al Comisiei Naționale UNESCO, în 1994 a fost vicepreședinte al Conferinței Mondiale UNESCO, precum și vicepreședinte al Conferinței Europene a Miniștrilor Educației de la Madrid. Între anii 1996 și 2000 a fost ales senator în Parlamentul României, pentru ca între 2003 şi 2005 să servească drept ambasador plenipotenţiar în Canada. Membru al Comisiei de Istorie a Relaţiilor Internaţionale, din cadrul Comitetului Internaţional de Studii Istorice, a lucrat ca profesor asociat în Statele Unite ale Americii, efectuând vizite de documentare şi specializare în ţări ca Belgia, Franţa, Anglia, Italia, Germania, Austria şi Ungaria. Interesat de istoria modernă a României, a acordat o atenţie deosebită mişcării pentru emancipare naţională a românilor transilvăneni din a doua jumătate a secolului al XIX‐lea, publicând o serie de cărţi fundamentale despre Revoluţia de la 1848, crearea Partidului Naţional Român din Transilvania, organizarea şi ideologia acestuia, relaţiile dintre români şi habsburgi etc. l‐au fost acordate numeroase distincţii academice pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, inclusiv premiul Academiei Române în 1993, iar în anii 2007 și 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităților „Petru Maior” din Târgu Mureș și, respectiv, „Lucian Blaga” din Sibiu.
În 10 august , anul 2000, prin Hotărârea nr. 16 a Consiliului Local al oraşului Beclean , istoricul Liviu Maior este desemnat primul Cetăţean de Onoare al oraşului Beclean.
Profesorul Liviu Maior – istoricul prin excelență al Transilvaniei moderne – încheie cu această carte „saga” sa închinată secolului românesc al naționalităților, portretizat în acvaforte pentru anii 1848-1918. Cu abordări mereu incitante, pe tema vag cunoscută anterior a Habsburgilor și românilor, istoricul încoronează ciclul acestei „comedii umane” răsăritene cu „povestea” adevărată a mai mult de jumătate dintre românii de-atunci (ardeleni, bucovineni, basarabeni), participanți fără voie la un „Mare Război” cu doi ani mai lung decât al românilor din Regat și sacrificați pentru țări și scopuri (oficiale) străine lor. Istoricul iluminează astfel o pagină din trecutul nostru care explică magistral cum s-a ajuns la „ora astrală” din 1918, adică în ce fel s-a făurit România Întregită. Cartea arată clar ceea ce cărțile noastre de învățătură spun de secole, că nimic important nu se poate obține fără sacrificii, dar și ceea ce nu prea spun cărțile de-acum, că românii din afara micului Regat au construit, în măsură considerabilă, România Mare. Descins din viața erudită și luptătoare a polihistorilor Școlii Ardelene, profesorul Liviu Maior scrie epopeea facerii României moderne, cu metodele consacrate ale „meseriei de istoric”, proiectând istoria românilor în universalitate.
Comentarii recente