Preotul greco-catolic Alin Cîndea le-a transmis joi un mesaj important tuturor părinților, referitor la problema drogurilor în rândul elevilor, subiect tabu în majoritatea familiilor.  

Preotul, cunoscut pentru implicarea sa în activități destinate tinerilor din Beclean, crede că subiectul substanțelor interzise nu ar trebui să fie trecut cu vederea de către părinți, pentru că „situația este gravă și tăcerea ne va costa foarte scump”.

„Credeam că această realitate nu va atinge niciodată școlile din România

În urmă cu câțiva ani predam religia la Liceul Montaigne din Paris. Într-o zi am ales să le vorbesc despre pericolul drogurilor în viața tinerilor. Mai mare mi-a fost uimirea când am descoperit că ei cunoșteau mai bine subiectul despre care le vorbeam eu din cărți. Treptat am aflat că în școala lor se comercializau de mult timp aceste otrăvuri. Toată lumea era la curent dar nimeni nu avea curajul să ia atitudine. Elevii vorbeau, părinții vorbeau, profesorii știau, directorii la fel. Poliția era informată, dar cu toate acestea dealerii erau din ce în ce mai mulți și tinerii din ce în ce mai tentați. Credeam atunci că această realitate nu va atinge niciodată școlile din România. Mă gândeam că în cel mai rău caz astfel de lucruri se vor întâmpla eventual în capitală și în orașele mari, dar se pare, din ceea ce se vorbește în șoaptă, că astfel de lucruri se întâmplă și în școlile din cele mai mici orășele. De fapt, în urmă cu doi ani, în jur de 100 de tineri din Beclean au fost interogați și unii reținuți pentru că ar fi consumat, deținut sau transportat astfel de produse.

Credeți că această practică a încetat? Oare nu mai sunt și alții care vând sau cumpără, chiar și la școală? Răspunsurile le au mulți părinți, dar poate că le este teamă să o spună cu voce tare ca nu cumva să-i facă rău lui x sau y; copilului lui cutare care ar fi o persoană importantă.

Situația este gravă și tăcerea ne va costa foarte scump. Statisticile Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) au tras un semnal de alarmă în urmă cu trei ani în Comisia de Învățământ a Senatului României. Potrivit datelor CIADO, 11% dintre elevi și 25% dintre studenți au consumat cel puțin o dată. Și fiți siguri că în ultimii trei ani situația nu s-a ameliorat.

România este unul dintre statele UE cu cele mai mari creșteri ale prevalenței consumului de substanțe interzise. În doar trei ani, procentele au crescut de la 1,7%, la 4,3%. În 2012 erau înregistrați în evidențe peste 600.000 de consumatori, numărul real fiind însă cu mult mai mare. Situația se agravează în rândul tinerilor. Acum trei ani, peste 11% dintre elevi consumau substanțe interzise. Creșteri semnificante s-au înregistrat în rândul consumului de etnobotanice și marijuana. De asemenea, a crescut și consumul de cocaină și heroină. Din cauza drogurilor injectabile, România a fost declarată, în 2013, drept focar HIV/SIDA. În plus, debutul consumului de droguri a scăzut de la 16 la 14 ani”, scrie dcnews.ro.

Știu că tinerii drogați, slab educați și dezrădăcinați sunt mai ușor de manipulat, dar mai știu că nici un părinte nu-și dorește asta pentru copilul său. Trebuie făcut ceva. Vorbiți cu copiii voștri. Ascultați-i că au multe să vă spună și acționați spre binele lor„, a transmis preotul greco-catolic pe pagina sa de Facebook.