Metoda „ACCIDENTUL” a făcut victime pe bandă rulantă în municipiul Bistrița! În doar 48 de ore, cinci persoane au fost păcălite de bani în urma unor apeluri anonime. 

Printre victimele infractorilor se numără un adolescent în vârstă de 16 ani, o femeie în vârstă de 63 de ani și trei bărbați în vârstă de 58 de ani, 67, respectiv 47 de ani. Cu toții au fost păcăliți de infractori care s-au dat drept avocați la telefon.

În fiecare din cele cinci situații, scenariu era același: un apropiat al persoanei sunate ar fi fost implicat într-un eveniment rutier, iar pentru a evita arestarea, era nevoie de o anumită sumă de bani de care „avocatul” avea nevoie pentru soluționarea situației.

În total, așa-zișii avocați s-au ales cu 5.060 de euro și 12.100 de lei de la victimele care le-au căzut în capcana numită „metoda accidentul”.

Iată mai jos toate cele cinci cazuri în care bistrițenii au fost păcăliți prin „metoda accidentul”, așa cum se prezintă într-un comunicat al IPJ BN: 

1. Un minor a crezut că părinții lui au avut accident în Franța

La data de 22 august 2015, persoane necunoscute au contactat pe telefonul fix un minor, în vârstă de 16 ani, din Bistriţa, care se afla la domiciliul său, căruia i s-au recomandat ca fiind avocaţi. Acestea i-au comunicat faptul că părinţii săi, care se află în Franţa, au fost implicaţi într-un eveniment rutier în urma căruia o persoană a decedat, solicitându-i toţi banii pe care îi deţine pentru ca părinţii să nu fie arestaţi şi evenimentul să nu fie dat publicităţii. Astfel, minorul s-a întâlnit pe raza municipiului cu o persoană necunoscută căreia i-a înmânat 300 de euro şi 2.600 de lei”, se arată în comunicatul IPJ BN. 

2. O bistrițeancă le-a dat infractorilor cardul și codul PIN

La data de 22 august a.c., o femeie, în vârstă de 63 de ani, din Bistriţa, în timp ce se afla la domiciliul său, a fost contactată pe telefonul fix de către persoane necunoscute care s-au recomandat ca fiind avocaţi şi care au indus-o în eroare prin aceea că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier soldat cu decesul unei persoane. Pentru ca acesta să nu fie arestat, bistriţeanca s-a întâlnit cu o persoană necunoscută, în faţa sediului unei bănci din municipiu, a retras de pe card 3.000 de lei şi i-a înmânat necunoscutului suma de bani, cardul şi codul PIN. Ulterior, persoana respectivă a mai retras de pe cardul persoanei vătămate 2.000 de lei”, se arată în același comunicat.

3. Eficiență maximă pentru „avocatul” care, în timp ce vorbea la telefon cu victima, un trimis de-al lui a apărut la ușă după bani

„La data de 22 august a.c., persoane necunoscute au contactat pe telefonul fix un bărbat, în vârstă de 58 de ani, din Bistriţa, căruia i s-au prezentat ca fiind avocaţi. Acestea i-au comunicat faptul că fiul său a fost implicat într-un eveniment rutier în urma căruia o persoană a decedat, solicitându-i toţi banii pe care îi deţine pentru ca acesta să nu fie arestat. Astfel, în timp ce discuţia telefonică continua, la domiciliul persoanei vătămate s-a prezentat o persoană necunoscută căreia bistriţeanul i-a înmânat 1.100 de euro”, se precizează în comunicatul IPJ.

4. Un pensionar a crezut că fiica lui a avut accident în Canada. L-au sunat un „polițist” și o „avocată”, iar după bani a venit „cineva de la Ambasadă”

„La data de 23 august a.c., aflându-se la domiciliu, un bărbat, de 67 de ani, din Bistriţa, a fost apelat pe telefonul fix şi ulterior pe cel mobil, de pe un număr privat, de către un bărbat care s-a recomandat ca fiind poliţist şi apoi de către o femeie, care s-a prezentat avocata din oficiu a fiicei sale, stabilită în Canada, comunicându-i-se faptul că aceasta a fost implicată într-un accident rutier. Pentru ca fiica sa să nu fie arestată, cei doi necunoscuţi au determinat persoana vătămată să se întâlnească, pe o stradă din municipiu, cu o altă persoană, care s-a recomandat ca fiind reprezentant al Ambasadei României în Canada, căruia bistriţeanul i-a înmânat 3.000 de euro, sumă care urma să parvină părinţilor aşa-ziselor victime ale accidentului.

5. „Metoda accidentul” de la punctul 4 s-a potrivit mănușă și în cazul unui bărbat de 47 de ani

„La data de 23 august a.c., în timp ce se afla la domiciliu, un bărbat, de 47 de ani, din Bistriţa, a fost contactat pe telefonul fix şi ulterior pe cel mobil, de pe un număr privat, de către un necunoscut care s-a recomandat ca fiind poliţist şi apoi de un altul, care s-a prezentat avocat din oficiu al fiicei sale, stabilită în Italia, relatându-i-se faptul că aceasta a fost implicată într-un accident rutier şi riscă să fie arestată. Prin mijloace dolosive, cei doi necunoscuţi au determinat persoana vătămată să se întâlnească, pe o stradă din municipiu, cu o altă persoană, care s-a recomandat ca fiind reprezentant al Ambasadei României din Italia, căruia bistriţeanul i-a înmânat 660 de euro şi 4.500 de lei, bani care urmau să parvină familiilor aşa-ziselor victime ale accidentului”, se mai arată în comunicatul IPJ BN.

Cum puteți evita asemenea situații? Citiți mai departe continuarea pe Vocea Transilvaniei