Generalul de Brigadă (în rezervă) Dragoș Iacob și-a lansat ieri (duminică, 8 decembrie) volumul “Un sat din Câmpia Someșană FIGA”, o monografie despre satul Figa.

Emoția revenirii în satul copilăriei a fost cu atât mai mare cu cât la lansarea monografiei satului Figa au fost prezenți peste 100 de fii ai satului, cu toții având în comun “dragostea de pământ, cinstea, corectitudinea, demnitatea și omenia”, adevărate virtuți ale figanilor.

Monografia “Un sat din câmpia Someșană – FIGA” cuprinde numeroase date istorice, printre care și cele referitoare la prima atestare documentară a satului Figa. Aflăm astfel că anul viitor satul Figa împlinește 715 ani de la prima atestare documentară.

De asemenea, printre rândurile cărții se regăsesc informații despre tradițiile locului (cea mai cunoscută fiind “Înstruțatul Boului”), date despre eroi ai satului care au participat în Primul și Al Doilea Război Mondial, precum și amintirile vii ale câtorva dintre fiii satului care azi duc mai departe obiceiurile figane.

Monografia poate fi împrumutată și citită la Biserica Ortodoxă din Figa, sau la Primăria Beclean.

Și acum, ca să închei în stilul vocabularului folosit de mulți dintre figani (și beclenari deopotrivă):
“Fain bugăt!”