Motivul pentru care subsolul blocului și casa scării se află în grija proprietarilor și nu în cea a autorităților locale a fost dezvăluit recent de către Adela Pârvu, unul dintre designerii emisiunii Visuri la Cheie. Adela Pârvu a atras atenția faptului că tot mai mulți oameni au întrebat cui revine responsabilitatea îngrijirii subsolurilor, teraselor și holurilor blocurilor în care locuiesc, întrebări la care și beclenarii așteaptă un răspuns de ani buni.

Se știe faptul că în Beclean numeroase subsoluri de blocuri sunt nefolosibile, fiind inundate din cauza țevilor sparte și nereparate de ani buni de zile, multe sunt astfel pline de mizerie, iar altele sunt folosite practic pe post de fosă septică. Vara mirosul devine insuportabil și nu de puține ori se poate observa cum sunt golite cu ajutorul vidanjelor.

Din păcate, vecinii nu se pot pune de acord asupra reabilitării acestor subsoluri, iar mulți dintre ei consideră că reparația acestor beciuri ar intra în sarcina Primăriei. ”Greșit”, susține Adela Pârvu, care a arătat pe blogul său că toate aspectele legate de responsabilitățile locatarilor sunt reglementate în Legea nr.230/2007 privind inființarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Potrivit legii, proprietarii apartamentelor sunt cei care trebuie să se ocupe de toate reparațiile, așa cum intră tot în responsabilitatea lor curățenia de pe casa scării. Singura situație în care autoritățile locale se ocupă efectiv de reparația subsolurilor este cea în care clădirea intră într-o reabilitare făcută cu ajutorul banilor guvernamentali sau europeni, așa cum se va întâmpla curând la Beclean cu toate blocurile care au fațada spre DN17. Despre acest subiect puteți citi mai multe aici sau aici.

Totul despre Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari

„Am citit legea, dar am consultat și un avocat specializat pe real estate, domnul Dan Borbely de la biroul de avocatură Tuca, Zbârcea și Asociații, pentru a afla mai multe lucruri despre situațiile în care trebuie administrate bunurile comune ale unei clădiri. Dar hai să-ți spun mai multe.

În cazul în care locuim la bloc trebuie să știm despre Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Eu am citit-o, dar te invit și pe tine să o citești cu mare atenție. Am să-ți spun doar câteva lucruri importante, fără să mă cramponez de termeni de specialitate. Primul este acela că orice grup de oameni care locuiesc într-o clădire de locuințe colective, blocuri trebuie să se organizeze juridic într-o Asociație de Proprietari. Este suficient ca jumătate plus unu dintre proprietari să semeneze actul prin care se constituie asociația (statutul asociației, care este foarte important și care se schimbă greu odată ce a fost redactat și înregistrat la Judecătoria dn circumscripția teritorială aferentă Asociației), dar în urma înființării ei toți proprietarii și locatarii (chiriașii) se supun hotărârilor luate de către Comitetul Asociației de Proprietari.

Practic, în ședințele Asociației se hotărăște ce trebuie făcut cu bunurile comune ale clădirii, dar de asemenea și contractele pe care Asociația le încheie cu diverși furnizori de servicii. Proprietarii trebuie să se organizez într-o formă juridică, adică Asociație pentru că toate plățile către serviciul de salubritate, către furnizorul de căldură, către furnizorul de gaze etc. se fac legal pe bază de contracte și facturi. Totul trebuie să fie transparent și doveditor cu acte în privința cheltuielilor și a administrării bunurilor comune.

Punctual, în ceea ce privește întreținerea subsolurilor, teraselor, holurilor, țevilor comune care traversează clădirea și locuințele, a zidurilor, a fațadei, a casei scărilor, a ghenelor, deci tot ce ține de bunurile comune intră în atribuția Asociației de Proprietari. Dacă există o problemă, spre exemplu cu subsolul, unul dintre proprietari, care este direct afectat, poate cere convocarea unei ședințe. Acest lucru se face în scris, ca să existe dovezi, și această cerere trebuie înregistrată în evidența pe care o țin Președintele de bloc și Administratorul blocului. În ședință se hotărăște ce este de făcut, procedura o stabilesc cei aflați în ședință, după care se redactează un document ce este adus la cunoștința celorlalți proprietari, care nu au participat la ședință. Nu există ca o problemă legată de subsol, terasă, casa scărilor, lift etc. să nu se rezolve pentru că nu dorește cineva. Ele sunt considerate bunuri comune și intră exclusiv în atribuția Asociației de Proprietari.

Conform Art. 16. – (1) din Legea nr.230 – Proprietarii sunt obligaţi să ia măsuri pentru consolidarea sau modernizarea clădirii, pentru reabilitarea termică şi eficienţa energetică, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura intervenţiilor se va avea în vedere menţinerea aspectului armonios şi unitar al întregii clădiri.

Dacă există probleme, cum ar fi împotrivirea unor proprietari de a participa cu sume egale pentru reparații, ei pot fi acționați în instanță conform articolului de mai jos:

Art. 18. – În cazurile în care, în clădirile de locuinţe, unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică, cu bună-ştiinţă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalţi proprietari sau chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanţei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor.

De asemenea, proprietarii de rea credință pot fi penalizați conform hotărârilor luate în adunarea Asociației de Proprietari (vezi AICI un articol cum se stabilesc penalizările). Avocatul Dan Borbely spune că hotărârile luate în cadrul adunărilor Asociației de Proprietari, indiferent că au participat doar o parte dintre proprietari, sunt OBLIGATORII PENTRU TOȚI (vezi alianiatul 24 paragraful (4) din Legea 230). Cine nu respectă aceste hotărâri ale adunării generale a Asociației de Proprietari încalcă efectiv legea. Există și o procedură simplificată prin care o Asociație de Proprietari poate executa proprietarii de rea credință (sau pe cei care susțin, că nu au bani) pentru plata datorată reparației sau întreținerii bunurilor comune sau pentru neplata facturilor la întreținere.

Primăria nu intervine în problemele ce țin de reparațiile și întreținerea unui bloc, decât în măsura în care trebuie să dea avize sau autorizație de construire. Spre exemplu, dacă o clădire de bloc este situată într-o zonă specială, de patrimoniu sau de protecție (naturală, militară), atunci poate interveni prin indicarea modului în care se pot executa anumite lucrări, dar nu susține financiar aceste lucrări. Sunt susținute financiar lucrările prin programe guvernamentale speciale sau prin programe de fonduri europene, cum sunt în unele orașele cele de reabilitare termică sau de consolidare a clădirilor ce prezintă risc seismic.

Cert este că Asociația de Proprietari are libertatea de-a decide forma prin care face lucrările de reparații și de întreținere (dacă organizează sau nu concurs de oferte, dacă face selecția constructorilor pe baza recomandărilor etc), dar este obligată să le facă, adică toți trebuie să contribuie pentru plata diverselor servicii. De asemenea, orice proprietari poate cere în scris evidența plăților și cheltuielilor dintr-o asociație, adică poate cere să fie informat despre sumele adunate la comun și cum sunt ele repartizate. Trebuie să citești cu atenție legea să înțelegi importanța sedințelor (adunărilor) Asociației de Proprietari din care faci parte și să-ți găsești dreptatea cu legea în mână, nu cu certuri, ci cu dezbateri în litera legii.

Vreau să punctez în final faptul că subsolurile și terasele degradate, la fel ca și fațadele clădirilor îi afectează pe toți proprietarii. Spre exemplu, infiltrațiile de la subsol sunt vizibile la parter, dar prin pereți umezeala se infiltrează până la ultimul etaj. Problema este că această umezeală ajunge la ultimul etaj, dar nu se vede, ci macină exact ceea ce contează mai mult: structura de rezistență a blocului, respectiv ruginește armătură de fier din beton. De asemenea, un subsol inundat afectează fundația clădirii, ceea ce face ca la un cutremur clădirea să prezinte un risc foarte ridicat de a se prăbuși. Aceste degradări, pornind de la terasă în jos, sunt la fel de nocive pentru toți locatarii, chiar dacă la unele etaje nu se vede, asta nu înseamnă că nu sunt afectate zidurile. Deci, în final, îți spun să nu uiți că ești cetățean și ca cetățean ești obligat să respecți legea! Dacă ai întrebări specifice pe tema Asociațiilor de Proprietari  te sfătuiesc să intri pe forumul avocatnet.ro unde avocați specializați îți pot răspunde la întrebări și unde vei găsi deja multe răspunsuri la problemele ce țin de funcționarea acestor asociații. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!”, a explicat designerul pe blogul său.