Colectarea deșeurilor în tot județul Bistrița-Năsăud reîncepe de luni, implicit și la Beclean! Compania S.C. Supercom S.A., declarată câștigătoare în urma procedurii de achiziție publică de urgență a serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 3 luni de zile, va opera colectarea deșeurilor începând cu data de 5 septembrie la nivelul întregului județ Bistrița-Năsăud.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud frecvența colectării deșeurilor se poate modifica în funcție de necesitățile comunităților locale, dar, în principiu, va fi următoarea:

1. În mediul rural și în zona de case a mediului urban, o dată pe săptămână (în aceeași zi ca și fostul operator);

2. În mediul urban, zona centrala, zona de blocuri, frecvența de colectare va fi zilnică.

Noile tarife practicate pentru colectarea, transportul și depozitarea conformă a deșeurilor vor fi următoarele (prețuri fără TVA):

1. Persoane fizice în mediul URBAN: 8.25 lei/persoană/lună;

2. Persoane fizice în mediul RURAL: 2.50 lei/persoană/lună;

3. Agenți economici / instituții publice: 290 lei/tonă;

4. Persoane fizice / agenți economici / instituții publice pentru DEȘEURI DIN CONSTRUCȚII ȘI DEMOLĂRI: 21,5 lei/tonă;

5. Persoane fizice / agenți economici / instituții publice pentru DEȘEURI VOLUMINOASE (DEEE) : 24,9 lei / tonă.

Ce au omis cei de la ADI deșeuri să precizeze este faptul că la toate aceste prețuri  se mai adaugă și TVA-ul de 20%. Prețul final pe care fiecare persoană îl va plăti la oraș va fi de 9,9 lei, iar la sat va fi de 3 lei. 

Noul contract cu operatorul S.C. Supercom S.A. are o durată de trei luni de zile și poate fi prelungit până la desemnarea unui nou operator în urma unei proceduri de licitaţie.

Ce se întâmplă cu toți cei care au plătit în avans colectarea gunoiului la Vitalia?

Potrivit reprezentanților Primăriei Beclean, cetățenii care au plătit în avans pentru colectarea deșeurilor menajere la Vitalia vor putea solicita în scris de la aceștia returnarea banilor.

Cel mai probabil, cei care nu au plătit nici până azi pentru acest serviciu vor fi puși până la urmă să achite toate restanțele printr-o taxă care va fi adăugată impozitului local. Această ultimă informație nu a putut fi însă confirmată în mod oficial până la ora redactării acestui material.