„Primăvara este anotimpul renasterii. Prima zi a lunii martie marcheaza pe langa Sarbatoarea Martișorului și începutul primaverii, al reînvierii naturii.
începutul primaverii este marcat in traditia romaneasca cu Babele sau baba Dochia si ale ei 9 cojoace. Tot in aceasta luna, pe 8 Martie, am sarbatorit Ziua Internationala a Femeii.
Ne-am propus prin intermediu unor scenete, a muzicii si a dansului sa marcam toate aceste traditii si sarbatori.
Astfel, miercuri, 22 martie, elevii Centrului Școlar pentru Educatie Incluzivă Beclean au adus un omagiu naturii in general si primaverii in special, punctand in principal obiceiurile si datinile specifice.
Aceste momente au fost puse in scena intr-o serbare dramatică, care a inclus o scenetă depre venirea primaverii, cu toate momentele ei specifice. De asemenea, a fost pus in scena si mitul Babei Dochia unul dintre principalele mituri primordiale ale romanilor.
Textele originale ale scenetelor si poeziile, au scrise special pentru acest moment de catre instructorii de educatie Claudia Curtusan, Gabriela Valean si Narcis Muresan, si au fost puse in scena insotite de catre o coloana sonora alcatuita din diverse bucati muzicale din operele lui Chaikovski, Beethoven si Bach, mixate cu efecte sonore imitand sunete din natura, vijelii, ciripit de pasarele, cantecele greierilor, ploaie, tunete.
Aceasta serbare face parte dintr-un proiect educativ al sus numitilor instructori si a avut ca scopuri promovarea atitudinii deschise a copiilor pentru a colabora intre ei, pentru a invata de la ceilalți, pentru a-si descoperi calitatile sale si imbogațirea cunostintelor despre sarbatorile primaverii, traditiile si obiceiurile romanesti.
Obiectivele proiectului in concordanta cu scopul, care de altfel au fost indeplinite au fost: elevii sa asculte cu atentie naratiunea si textele prezentate, sa-si dezvolte abilitatile de comunicare prin limbaj plastic, sa stimuleze creativitatea copiilor prin joc de rol, sensibilizarea si dezvoltarea sentimentelor de dragoste si admiratie fata de cea mai iubită fiinta-mama, sa identifice personajele şi momentele principale din serbare pe baza naratiunii si jocului de rol, sa dovedeasca interes si atenţie sporita pe tot parcursul activitatii, traiasca intens bucuria reinvierii naturii si sarbatorile primaverii.
Acest proiect face parte dintr-o serie de proiecte educative care se desfasoara in centru nostru avand ca scop ajutarea elevilor nostri sa depaseasca barierele imaginare sau reale dintre ei si ceilalti copii.
Grija efectiva fata de elevi si implicarea tuturor cadrelor didactice in procesul de educatie si instructie se vede prin sprijinul zilnic si prin activitatile scolare si extrascolare adaptate nevoilor acestor copii.
Lansam pe aceasta cale tuturor celor interesati de copiii speciali si de educatia incluziva adaptata nevoilor lor, sa ne viziteze scoala, sa ne observe munca si sa ne sustina. Aceasta este de asemenea o invitatie de a dezvolta parteneriate si colaborari cu toate persoanele sau institutiile interesate sau angajate in ocrotirea si educarea elevilor cu nevoi speciale.
Activitatile si actiunile noastre pot fi urmarite in permanenta pe pagina de Facebook a CSEI Beclean, unde sunt postate permanent realizarile noastre.
Multumim tuturor celor care apreciaza munca noastra si ne sustin!
Muresan Narcis”
Comentarii recente