Scriitorul Cornel Cotuțiu, care luni a împlinit 71 de ani, a primit din partea Primăriei Beclean o distincție pentru întreaga sa activitate. „Diploma de excelență” i-a fost acordată de către primarul Nicolae Moldovan, în cadrul unei ceremonii la care au participat și consilierii locali. 

„Cu profund respect pentru o viaţă dedicată cu însufleţire promovării culturii naţionale şi spiritului românesc, se acordă Diploma de Excelenţă a oraşului Beclean domnului CORNEL COTUŢIU, profesor, publicist şi scriitor, în semn de recunoaştere şi preţuire a întregii sale activităţi didactice şi literare”, este scris pe diploma pe care primarul Nicolae Moldovan i-a acordat-o lui Cornel Cotuțiu din partea administrației locale.

„Sincer, mă gândeam că o să primesc o asemenea distincție, însă doar după moartea mea. Faptul că am primit-o azi, de ziua mea, înseamnă foarte mult pentru mine. Vă mulțumesc”, a spus scriitorul și totodată profesorul Cornel Cotuțiu, la primirea diplomei.

Despre Cornel Cotuțiu

Cornel Cotuțiu s-a nascut la 15 februarie 1945 in localitatea Beclean (Bistrita-Nasaud). Este fiul lui Nicolae Cotutiu, muncitor, si al Elenei Cotutiu (n. Batinas), casnica.

A aboslvit in 1971 Facultatea de Filologie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. A fost profesor de limba si literatura romana la Hrip (1968), Calata, Izvoru Crisului, Calatele (1968 – 1974), Nuseni, Bozies (1974 – 1975), Beclean (1975 – 1985). intre 1985 – 1989 a fost inspector de specialitate la Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita.

Dupa 1990 a fost Inspector Scolar General si Consilier Sef al Inspectoratului pentru Cultura Bistrita.
In perioada studentiei si dupa absolvire frecventeaza cenaclurile „Tribuna” din Cluj-Napoca si „Saeculum” din Dej – Beclean.

Debuteaza publicistic in 1964 in revista „Tribuna” cu o povestire.
Debutul editorial are loc in 1978, cu volumul de proza in cautarea altui final (Ed. Dacia).

Colaboreaza cu proza scurta si articole de opinie la revistele: „Tribuna”, „Steaua”, „Astra”, „Vatra”, „Tomis”, „Familia”, „Convorbiri Literare”, „Eu-phorion” si altele.

Dupa volumul de debut, publica volumele: Opt zile pentru totdeauna (roman, Ed. Dacia, 1982); Sarpele albastru (roman, Ed. Dacia, 1989); Taifas in purgatoriu (dialoguri, Ed. Clusium, 1995), Am fost pe lumea cealalta (Ed. Aletheia, 2000).

Este detinatorul premiului pentru proza al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor (1995).

Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania – ASPRO si al Asociatiei Sindicale a Scriitorilor din Cluj (ASISC).

Cornel Cotuțiu a lucrat ca și profesor de limba si literatura romana la Colegiul Național „Petru Rares” din Beclean.