Primul pas major pentru construcția unui drum de ocolire al orașului Beclean a fost făcut! 

Consilierii locali au decis miercuri în unanimitate, în cadrul ședinței ordinare a CL, asumarea proiectului privind varianta de ocolire a orașului Beclean cu bani din bugetul local.

 S-a eliminat astfel posibilitatea ca proiectul propriu-zis să ajungă la Ministerul Transporturilor unde să fie tărăgănat, așa cum se întâmplă în prezent cu construcția Judecătoriei Beclean care este gestionată de Ministerul Public și ale cărei lucrări au fost oprite temporar. 

“Aici nu e vorba de politică, aici e vorba despre curajul unei decizii, e vorba de viitorul nostru. Noi vom pleca la un moment dat și acum e momentul decidem ceva pentru generațiile ce vin după noi. Facem, sau nu facem drum ocolitor? Despre asta este vorba acum. Discuția este dacă primaria are puterea și capacitatea să își asume chestiunea asta din toate punctele de vedere”, a declarat primarul Nicolae Moldovan în cadrul ședinței de CL.

Toți consilierii locali și-au spus punctul de vedere și cu toții, fără excepție, au fost de acord că e momentul ca Primăria Beclean să construiască din fonduri proprii proiectul, deși nu va fi o sarcină ușoară.

“Varianta e necesară și oportună, astfel încât sper peste câțiva ani să bucure generațiile viitoare. Este clar că trebuie făcută“, a spus consilierul local Vasile Pop (PSD).

“Oricare varianta e benefică, e ce trebuie. Important e să se facă. E foarte bine să avem un studiu de fezabilitate. Și între timp sa ne gândim cum o finanțăm exact. Dacă o finanțăm pe credit și devine un bun de patrimoniu, putem dispune de acest bun”, a spus consilierul local Zăgrean (PNL).

“În ce privește finanțarea și eu imi asum curajul de a fi de acord cu o finanțare parțial din credit. Este de o asemenea anvergură acest proiect încât trebuie să fie supus dezbaterii publice”, a menționat consilierul local Caius Cârcu (PMP).

Există două variante posibile de ocolire, iar ambele vor putea fi finanțate parțial din bugetul Primăriei Beclean cu ajutorul unor credite de angajament multianual.

Este, potrivit administrației locale, singura metodă prin care să se poată începe efectiv lucrul la drumul care să le ofere șoferilor o alternativă de ocolire a Becleanului, fără a aștepta bani de la Ministere sau de la alte foruri mai înalte.

Desigur, în timp, este posibil să apară și finanțări externe, poate chiar fonduri europene, dar este important ca Primăria Beclean să demareze odată proiectul ca acesta să fie pus în practică mai rapid. 

Drumul de ocolire ar face legătura între DN17 și DN17D, ar fi compus din 800 de metri de drum și un viaduct cu o lungime de 500 de metri. 

Valoarea investiției ar fi de aproximativ 60.000.000 de lei, deci undeva la 10 milioane de euro cel puțin. 

Odată construit, acest drum ocolitor ar putea fi preluat în Masterplanul General de Transporturi a României care are în vedere construcția unui drum expres în zona Becleanului.

Beclenarii, invitați la o dezbatere publică 

Posibilele variante cu ajutorul cărora traficul va putea fi deviat la intrarea în oraș, atât dinspre Dej, cât și dinspre Bistrița au fost puse la dispoziția beclenarilor spre consultare publică la avizierul Primăriei Beclean. 

Mai mult, în data de 9 noiembrie, vineri, cetățenii vor putea discuta împreună cu primarul Nicolae Moldovan și specialiștii aparatului administrativ despre varianta de ocolire a Becleanului, în așa fel încât cei interesați să își spună punctul de vedere. Dezbaterea publică va avea loc la sediul Primăriei Beclean, de la ora 16.00.