Romsilva face precizări în urma apariției în spațiul public a unor informații referitoare la tăierile de pădure efectuate pe raza Ocolului Silvic Beclean – Direcția Silvică BistrițaNăsăud, lucrări silvice care au nemulțumit populația. 

De precizat faptul că pădurea respectivă este proprietate publică a statului român, administrată de Romsilva (Direcția Silvică Bistrița-Năsăud), prin intermediul Ocolului Silvic Beclean.

Vă amintim, comunitatea din Beclean a fost surprinsă în mod neplăcut la aflarea veștii că o suprafață de trei hectare de pădure de pe dealul Bileagului a fost tăiată “la ras” în ultimele săptămâni.

Nemulțumirea este cu atât mai mare cu cât imaginea pădurii rase se vede cu ochiul liber de la mare distanță de către toți cei care tranzitează orașul, fiind vizibilă chiar de pe DN17, și afectează practic tot peisajul natural cu care oamenii din zonă erau obișnuiți de zeci de ani de zile.

“Stie cineva, Autostrada Transilvania trece pe dealul Bileag, de se defriseaza masiv acolo???”, este întrebarea Simonei Rațiu, care a generat o mulțime de comentarii în mediul online, postare la care au fost adăugate fotografiile de mai jos. 

În plus, în grupul de Facebook Știri din Beclean, o altă doamnă a transmis marți dimineața un apel către toți cei nemulțumiți de tăierile respective să facă sesizări la Garda Forestieră și să încerce astfel să stopeze toate tăierile pe dealurile care înconjoară Becleanul.

“Beclenari! Ieșiți din indiferență si uniți putem salva pădurile din împrejurimi”, scrie Camelia Cutui, iar sesizările ei le puteți vedea aici.

​Legat de subiect, ministrul Apelor și Pădurilor, domnul Ioan Deneș (originar din Beclean), a reacționat imediat și a anunțat la începutul săptămânii prin intermediul aceleiași rețele de socializare, în grupul mai sus menționat, faptul că a solicitat  RNP-Romsilva un punct oficial de vedere pentru a lămuri situația din teren.

Romsilva a remis chiar marți dimineața răspunsul oficial și redacției Știri din Beclean, publicat în integralitate mai jos:

 “În urma apariției în presa locală din municipiul Bistrița a unui articol privind o lucrare silvică desfășurată pe raza Ocolului Silvic Beclean din cadrul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, Regia Națională a Pădurilor Romsilva face următoarele precizări:

Pe raza Ocolului Silvic Beclean din cadrul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, în U.P. IV Chiuza, u.a. 151C%, a fost efectuată o lucrare silvică, tăiere rasă de substituire, pe o suprafață de 3 hectare, o lucrare legală și autorizată, prevăzută în amenajamentul silvic, ediția 2015.

Lucrarea silvică face obiectul Actului de Punere în Valoare nr. 142, cu număr SUMAL 1048491.

Volumul de 313 metri cubi a fost adjudecat prin licitație publică, parchetul fiind supus la cinci licitații publice, între 7 decembrie 2018 și 18 iunie 2019, fiind adjudecat la ultima licitație de firma SC Iza Pop SRL.

Parchetul respectiv are autorizația de exploatare nr. 212 din 5 august 2019, număr SUMAL 1493581.

Precizăm că Regia Națională a Pădurilor Romsilva regenerează întotdeauna, conform amenajamentelor silvice și a legislației în vigoare, suprafețele în care au fost efectuate lucrări de exploatare a masei lemnoase.

De asemenea, menționăm faptul că în zona Dealul Bileagului, nu există nici un sit arheologic delimitat.

Lucrările de regenerare a suprafeței respective se vor realiza în toamna acestui an.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva invită toate organizațiile neguvernamentale de mediu voluntare și persoanele interesate la aceste acțiuni pentru a învăța despre modul de regenerare, întreținere și îngrijire a unei viitoare păduri.

În legătură cu asigurarea cu lemn de foc pentru populație, precizăm că din pădurea proprietatea publică a statului administrată de Direcția Silvică BistrițaNăsăud, sunt puși la dispoziție un volum de 990 metri cubi în localitatea Beclenuț, pe Valea Bileagului, iar în plus, locuitorii orașului Beclean au la dispoziție alți 2.500 metri cubi în depozitul de la Spermezeu, pentru care este asigurat transportul gratuit în limita a 15 kilometri.

Direcția Silvică Bistrița Năsăud administrează și 314,6 hectare păduri aflate în proprietatea orașului Beclean, prin ocoalele silvice Beclean și Bistrița, asigurându-se astfel disponibilitatea a altor 495 de metri cubi lemn pentru încălzirea locuințelor.

De asemenea, pe raza ocoalelor silvice Beclean și Bistrița, persoanele fizice au în proprietate privată alte 241,4 hectare, pentru persoanele respective fiind asigurată la cerere marcarea în limita a 5 metri cubi/an.

Până în prezent au fost solicitări din partea populației pentru 140 metri cubi care au fost onorate de angajații Direcției Silvice Bistrița Năsăud.

Toată oferta de lemn pentru încălzirea locuințelor este disponibilă, transparent, la sediile primăriilor și ocoalelor silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, precum și pe pagina de internet a regiei, www.rosilva.ro.

Ne exprimăm regretul că în presă a fost publicat un articol care prezintă în mod distorsionat realitatea, o lucrare silvică legală și autorizată fiind prezentată ca o ”defrișare”.

Regia Națională a Pădurilor Romsilva este o instituție transparentă și stă la dispoziția jurnaliștilor și publicului interesat cu toate informațiile de interes public referitoare la administrarea fondului forestier administrat.

BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA

București, 02.09.2019”

Dacă va mulțumi sau nu populația răspunsul transmis de Romsilva, asta rămâne de văzut.

Cert este că toți (de la mic la mare) au fost luați prin surprindere de acțiunea Ocolului Silvic, iar pe viitor poate că aceștia din urmă se vor gândi de două ori înainte de a autoriza tăieri “la ras” în zona Becleanului.

Referitor la acțiunile de împădurire din zona Becleanului, vom anunța din timp când vor avea loc, astfel încât să poată participa toți voluntarii dornici de o faptă bună.