Județul Bistrița-Năsăud riscă să rămână din nou fără un operator de colectare și transport al deșeurilor! Asta, după ce o firmă de salubrizare din Timișoara a câștigat o contestație depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) împotriva ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, prin care s-a atras atenția asupra faptului că atribuirea contractului către Supercom s-a făcut prin negociere directă, fără nicio publicare prealabilă.

Practic, modul în care s-a acordat acest contract bucureștenilor de la Supercom s-a făcut în grabă, fără a chema la masa negocierilor și alte firme competente în domeniu. 

Scandalul „cât casa” a atras atenția opiniei publice, dar mai ales a politicienilor, care au comentat în mediul online situația gravă în care s-a ajuns după ce Vitalia și-a pierdut în luna august licența de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) și a fost nevoie de un alt operator.

Diana Morar, de profesie avocat, a atras atenția faptului că trebuia să fie făcut un anunț prealabil ca să fie legală procedura de atribuire a contractului către Supercom.

„De ce trebuia anunt?
Simplu: ca sa nu atribui discretionar acest serviciu, pe limba noastra ca sa nu ajungem iar la mana vreunei firme unice care sa ne dea tepe pe fata si sa ne mareasca tarifele cu mainile noastre ridicate votand in for legal ca suntem de acord cu teapa!
De ce era bun anuntul?
Simplu: pentru ca permitea participarea mai multor furnizori de profil, competitia asigurand transparenta si eliminarea suspiciunilor ca s-ar fi atribuit serviciul unei firme clientelare!
De ce nu si-a facut DIN NOU treaba ADI Deseuri?
Va las pe voi sa gasiti raspunsul corect!”, a menționat aceasta pe pagina sa de Facebook.

Liberalul Stelian Dolha a comentat și el în mediul online situația problematică în care s-a ajuns și a spus că „la masa negocierilor trebuia chemată toată lumea”.

„Afacerea gunoaielor în BN e din lac în puț. O să ajungă ADI-ul ăsta un fel de Dorel al Agențiilor de Dezvoltare din toată țara. Tot ce fac e pe dos. După un contract reziliat de protejații de la Vitalia, care i-a lăsat ca la dentist, o negociere care a transformat primăriile în agenți comerciali pentru salubrizare și pe orășeni i-a lăsat de trei ori mai taxați decât locuitorii satelor, aflăm acum că trebuie să o ia de la capăt. Pentru că așa de tare s-au grăbit să servească pe tavă contractul cuiva, încât au omis un detaliu esențial: la masa negocierilor trebuia chemată toată lumea”, a subliniat deputatul bistrițean. 

Președintele PNL Bistrița, Ioan Turc, a transmis faptul că este „nevoie de soluţii legale la toate aceste probleme, nu de soluţii pompieristice, neavizate de jurişti competenţi”.

„Dacă SC Supercom SA este doar o soluţie politică, atunci situaţia în care ne aflăm este cât se poate de complicată. În acest caz, PNL cere publicarea tuturor datelor juridice şi financiare care au stat la baza încheierii acestui contract”, a transmis președintele organizației municipale a PNL, prin intermdiul unui comunicat de presă.

Ce spune directorul ADI Deșeuri?

Directorul executiv al ADI Deşeuri, Pavel Plăian, a declarat pentru Timp Online că la instituţia pe care o conduce nu a ajuns niciun comunicat oficial și că imediat ce acest lucru se va întâmpla instituția pe care o reprezintă va formula o plângere împotriva CNSC.

„Din punctul nostru de vedere, procedura contestată a fost corectă, ne-am încadrat în prevederile legale. Soluţia nu depinde de noi. Mai sunt contestaţii şi de la alte firme. Una dintre ele am câştigat-o în instanţă, probabil se va face plângere din partea celorlalţi. Sunt în curs de desfăşurare toate aceste proceduri, încă nu avem soluţii definitive de la niciuna dintre ele. Între timp, contractul cu Supercom se derulează”, a precizat directorul Pavel Plăian pentru Timp Online.

Vă amintim faptul că din luna septembrie Supercom a început colectare deșeurilor și la Beclean. Potrivit unui comunicat de la acea vreme transmis de ADI Deșeuri, contractul cu operatorul S.C. Supercom S.A. are o durată de trei luni de zile și poate fi prelungit până la desemnarea unui nou operator în urma unei proceduri de licitaţie. Tarifele practicate de Supercom sunt mai mari decât cele pe care le percepea Vitalia.

Citește și: Noua firmă de salubrizare și-a intrat în drepturi la Beclean. Ce se întâmplă cu cei care au plătit în avans gunoiul la Vitalia