Mai multe panouri cu fotografii de case sau anexe, în dreptul cărora este scris “Așa DA” sau “Așa NU”, au fost expuse în clădirea centrală a Colegiului Național “Petru Rareș” Beclean.

Expoziția reprezintă o mică parte din Ghidurile de Bune Practici în Arhitectură concepute de Ordinului Arhitecților din România și a fost adusă la Beclean de către beclenarul Radu Săplăcan, arhitectul-șef al județului Bistrița-Năsăud.

Colegiul Național “Petru Rareș” Beclean este prima școală din județ care găzduiește expoziția timp de o săptămână, urmând ca în perioada următoare expoziția inedită să fie dusă la unități de învățământ din Căianu-Mic, Târlișa, Sângeorz-Băi și altele.

Arhitectul-șef al județului, Radu Săplăcan, speră ca oamenii să înțeleagă importanța unor bune practici în construcția de case îndeosebi în mediul rural, acolo unde tradiția se poate îmbina cu noutatea într-un mod mult mai fluid decât se practică în prezent.

“Am convingerea că prezentarea ghidurilor de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural pentru zonele Năsăud-Bârgău, Câmpia Transilvaniei și Nösnerland din Județul Bistrița-Năsăud o să fie considerat un moment de care o să ne amintim cu toții ca un prim pas al unei colaborări de lungă durată între Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Ordinul Arhitecților din România în eforturile noastre comune de a îmbunătății calitatea arhitecturală a mediului construit. Aceste ghiduri elaborate în urma unui program demarat de către Ordinul Arhitecților din Romania își pot găsi utilitatea în mâinile proiectanților, a celor din administrația locală sau pur și simplu pot fi folosite ca și element de informare și inspirație pentru cei care își doresc să construiască.
Totodată ținând cont de caracterul educativ al acestor ghiduri am considerat că următorul pas firesc după prezentarea lor în incinta Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, este afișarea acestor ghiduri în școli, astfel că în următoarele săptămâni expoziția o să ajungă în 10 licee din Județul Bistrița-Năsăud.
Mulțumesc celor implicați în acest proiect și sper că entuziasmul apărut în urma acestei acțiuni să genereze alte demersuri similare”, este mesajul transmis de beclenarul Radu Săplăcan, arhitectul-șef al județului Bistrița-Năsăud.

Cei intersați pot să vadă expoziția în holul de la etajul doi al clădirii centrale a Colegiului Național “Petru Rareș” Beclean.

De asemenea, se pot accesa Ghidurile de Arhitectură în link-urile de mai jos:

http://oar.archi/download/public/ghid_de_arhitectura_zona_nasaud_si_bargau_pdf_1510928759.pdf
http://oar.archi/download/public/ghid_de_arhitectura_zona_campia_transilvaniei_pdf_1510928076.pdf
http://oar.archi/download/public/ghid_de_arhitectura_zona_nosnerland_pdf_1510928873.pdf