Doi polițiști sunt suspectați că ar fi luat mită de la șoferii contravenienți, în schimbul neaplicării sancțiunilor. Pentru a găsi mai multe dovezi, ofițerii anticorupție au efectuat joi mai multe percheziții, una fiind făcută chiar la sediul IPJ BN.

Alături de ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Bistriţa-Năsăud au fost oamenii legii din cadrul Serviciilor Judeţene Anticorupţie Cluj, Maramureș și I.P.J. Bistrița – Năsăud, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Cu toții au pus în executare un număr de trei mandate de percheziţie domiciliară, una dintre locaţii fiind sediul I.P.J. Bistriţa-Năsăud.

„Percheziţiile domiciliare au fost necesare în vederea strângerii de probe în într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în care sunt cercetați 2 agenți de poliție pentru săvârșirea infracţiunii de luare de mită. În sarcina celor doi polițiști s-a reținut că, în timpul exercitării atribuțiunilor de serviciu, cu ocazia controalelor în trafic la regimul circulaţiei pe drumurile publice, pentru a nu lua măsurile legale care se impun, aceștia pretindeau şi primeau diferite sume de bani (între 50 lei și 300 lei) sau alte foloase de la conducătorii auto care încălcau dispoziţiile legale. Una dintre fapte a fost comisă de către cei doi în legătură cu neîndeplinirea atribuțiunilor de serviciu, respectiv în scopul de a nu lua măsurile legale pentru evitarea tragerii la răspundere penală a unei persoane pe care au surprins-o în flagrant în timp ce sustrăgea carburant din rezervorul autovehiculului pe care îl conducea, autovehicul proprietate al unei societăți comerciale la care respectiva persoană era angajat. De la această persoană cei doi polițiști au pretins și primit aproximativ 20-30 litri motorină și suma de 200 lei”, se precizează într-un comunicat al S.J.A. BN.

Potrivit sursei citate, în urma efectuării perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe agende cu însemnări și înscrisuri de interes pentru cauză și diferite sume de bani.

Ulterior, cei doi polițiști au fost conduși la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud pentru audieri.

Procurorul a dispus pentru unul dintre aceștia măsura reținerii pentru 24 ore, iar cealaltă persoană este cercetată în stare de libertate.

Ofițerii D.G.A. – S.J.A. Bistriţa-Năsăud au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Centrului Operațional 3 – Cluj, Direcției Operațiuni Speciale – Brigada Operațiuni Speciale Cluj-Napoca, precum și a jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud.

De precizat că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.